Nytt

Trump på sin daglige pressebrief 8. april. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

En måling fra meningsmålingsinstituttet Harris viser at 77 prosent av amerikanerne støtter Trumps oppgjør med Kina når det gjelder kommunistregimets håndtering av pandemien.

A survey from Harris Poll on Wednesday shows that 77 percent of Americans nationally blame the Chinese Communist Party (CCP) for the spread of the virus.

Selv blant demokrater og uavhengige er det solid flertall for Trumps linje.

The belief was echoed across the political spectrum (pdf), with 67 percent of Democrats, 75 percent of independents, and 90 percent of Republicans attributing the CCP virus to the Chinese regime.

400.000 amerikanere er smittet av covid-19, og 13.000 er døde så langt.

Striden om WHO må sees på bakgrunn av denne sterke støtten. FN står ikke høyt i kurs hos amerikanere flest, og en etat som støtter Kinas håndtering av viruset, ligger dårlig an. Det er valgår, og Trump kjenner nok at han har medvind når han kritiserer WHO.

Når politikere som Macron eller Merkel kritiserer ham, virker det bare som bensin på bålet. Hans popularitet stiger.

Det omverdenen bør merke seg, er at et flertall av amerikanerne vil at amerikanske bedrifter i Kina skal flyttes hjem.

Another 71 percent said Americans companies should pull back from manufacturing their products in China, 69 percent said they believe President Donald Trump should persist in his tough trade stance against the regime, and 54 percent said the CCP needs to pay reparations to other countries due to the pandemic.

Kina har undertegnet en internasjonal avtale om helse som forplikter myndighetene til å melde fra om trusler mot andre lands liv og helse. Det gjør at Kina folkerettslig kan bli holdt ansvarlig for ikke å ha varslet om epidemien, sier professor James Kraska ved Stockton senter for folkerett.

James Kraska, chair and Charles H. Stockton Professor of international maritime law in the Stockton Center for International Law at the U.S. Naval War College, told The Epoch Times last month that the CCP will have to bear the responsibility.

“The People’s Republic of China is a treaty party to the International Health Regulations … which almost every country in the world is a party to,” Kraska told the Epoch Times. “And that treaty requires states to be very forthright or forthcoming, to expeditiously share information on a broad category of diseases, including new influenza-like illnesses, such as the coronavirus.”

Beijing hadde sine første medisinske eksperter på plass i Wuhan 2. januar, men byen ble ikke satt i karantene før 22. januar. Selv da kunne den internasjonale lufttrafikken gå som normalt, selv om byen var isolert fra omverdenen nasjonalt. Slik holdt man viruset begrenset i Kina, men spredte det samtidig til hele verden.

Det har ikke kommet noen forklaring fra Beijing, og WHO har ikke kritisert kommunistregimet.

 

Harris Poll: 77 Percent of Americans Blame China for Pandemic

 

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Les også