Kinas kommunistparti har en cyberhær som kan snu opinionen med påvirkning og sensur og den ble mobilisert for fullt da Beijing holdt på å miste kontrollen over corona-«narrativet».Narrativet er viktigere enn liv. For kommunister har kontroll med folks hoder alltid vært viktigst.

Da doktor Li Wenliang døde 7. februar og utløste en bølge av sympati på nettet i Kina, slo kommunistpartiet alle bremser på. ProPublica og New York Times har fått tak i en hackerrapport om cyberkrigen Beijing startet.

Når man leser om målene kommunistpartiet satte seg, kan man sammeligne med vestlige lederes respons: Beijing ville ikke at pandemien skulle virke for farlig. Det gjaldt om å dempe inntrykket. Samtidig måtte myndighetnes kontroll fremheves.

Det stikk mtosatte karakteriserer vestlige ledere: Situasjonen kan nesten ikke males i for mørke farger. Slik kan drakoniske tiltak rettferdiggjøres. At befolkningens samfunnsånd brytes ned, synes ikke å være en omkostning man ikke anser for viktig.

Beijing var redd for å utløse panikk. Det kan ha bidratt til at de var handlingslammet minst en uke i januar. Men en ting glemte de ikke: Å rense nettet for informasjon om viruset.

Chinese officials also may have been concerned about sparking a panic, The Associated Press reported in April. It notes that Chinese leaders failed to act during a six-day stretch in January — between the day they learned they were facing a pandemic and the day they informed the public — even though hundreds of infected people were showing up at hospitals during the intervening days.

På samme tid slo Trump-administrasjonen alarm. Senatet ble innkalt til et møte bak lukkede dører 24. jaunar. Men bare 14 senatorer møtte. De andre var opptatt med riksrettssaken mot presidenten. For Demokratene var det langt viktigere.

Det forhindret ikke anti-Trump-mediene senere fra å anklage Trump for ikke å blåse i trumpeten. Begrunnelsen om at man ikke ville utløse panikk gjaldt ikke. Da alvoret gikk opp også for dem, brukte de frykt som våpen mot Trump. Covid var deres viktigste kort i valgkampen.

Mens NRK snakker ned USAs evne til å forsvare seg mot cyberangrep, og Russland igjen hausses opp, forties Kinas evne til å cyberkrig.

ProPublica and the Times quote a University of California at Berkeley professor who claims that China’s propaganda and censorship operation is unmatched by any other nation in the world.

«This is a huge thing,» Xiao Qiang, a research scientist at UC Berkeley’s School of Information told the outlets. «No other country has that.»

Xi Jinping

Det skal ha vært Xi Jinping selv som skapte cyberhæren i 2014.

The report credits Chinese President Xi Jinping with launching the operation, called the Cyberspace Administration of China (CAC), in 2014.

Regimet var redd for at Wenliangs død kunne utløse en sommerfulgeffekt. Det gikk derfor ut ordre om at hans død ikke skulle nevnes. I stedet ansatte man «troll» skulle styre samtalen i andre retninger.

Slik har også NRKs dekning vært under hele pandemien: Ingen diskusjon om smitteverntiltakene, ingen fri diskusjon om medisiner som hydroksyklorokin, systematisk nedrakking på Trump og messing om hvor mange som er smittede og døde i USA. Uten å nevne at lockdown i Demokratiske stater ødelegger økonomien.

Dette har vært en øvelse i desinformasjon, hvor aktører som faktisk.no fungerer som støttespiller.

Det er kanskje ikke så rart at Beijing ikke er blitt kritisert, for medienes rapportering minner om kommunistregimets. Det er kontroll over hele linjen.

Vi vet at mange leger har vært skeptiske til lockdown-prosedyren. Men de som har turt å lufte sine tanker, har hatt bevisbyrden.

The Chinese government also ordered security personnel to silence commentators whose views were not aligned with those of the government, according to the report.

Kina eller Norge?

Når mann leser om Kinas fremgangsmåte griper man seg i å tenke: Men gjelder ikke dette også våre samfunn?

The leaked documents suggested a massive deployment of both people and technology – «and, presumably, lots of money» – to control the narrative, the report said.

Men der regimet satser alt for å kunne beholde makten, gir politikken i vestlige samfunn som resultat at samfunnet svekkes.

Der kinesiske medier får beskjed om ord de skal unngå, har våre medier systematisk hausset opp stemningen ved å rapportere hvert eneste dødsfall.

The documents include instructions on which words to avoid using in headlines, such as «incurable,» and «fatal,» and to avoid using the word «lockdown» in travel articles.

Mens Kina har skaffet seg kontroll, har vestlige ledere sørget for at de mest brennbare spørsmålene ikke er blitt stilt: Hvorfor slapp Beijing viruset løs på verden? De driver damage control på kommunistregimets vegne.

Beijing kan bare tolke det som svakhet.

I stedet har verden kjøpt smittevernsutstyr fra landet som slapp viruset løs. Det er ingen som reagerer på at Kina tjener seg rike på en pandemi det har ansvar for.

Selvfølgelig følger Beijing med på Vestens respons. Det ser at vestlige ledere mangler handlekraft og vilje. Det ser at Vesten mangler vilje til å forsvare seg.

Nå har Beijing fått innsatt en president som det har i lomma. Selv en kinesisk spion plassert helt i toppen av det Demokratiske partiet, utløser ingen indignasjon på Demokratisk side.

Demokratene er mer opptatt av munnbind.

 

 

China used internet troll ‘army’ to shape coronavirus narrative: report

 

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.