Fu Guohao, reporter of Chinese media Global Times website, is tied by protesters during a mass demonstration at the Hong Kong international airport, in Hong Kong, China, August 13, 2019. REUTERS/Tyrone Siu 

Demonstrantene på flyplassen har bundet en journalist fra regimets medier, Global Times, et bilde uten sidestykke. Bildet er tatt 13. august. Foto: Tyrone Siu/Reuters/Scanpix

Hongkong-demonstrantene har utfordret den kommunistiske dragen. De har gjort noe som kommunistpartiet ikke tåler: De har stått opp for friheten.

Stattholder Carrie Lam har suspendert utleveringsloven, men den ligger der klar til å reaktiveres når tiden er inne. Det er den når demonstrantenes kampvilje er brutt.

Det har ikke Hongkongs eget politi klart, men nå meldes det at stridsvogner og soldater samles på den andre siden av grensen.

Hvis protestene drukner i blod vil det være et prestisjetap for Kina som knapt lar seg overvurdere: Kina vil gå fra å være den fremvoksende supermakten som utfordrer USA, ikke bare økonomisk-militært, men også hegemonisk: Symbolet på makten.

Men et regime som skyter studenter til døde får ikke mye respekt. Da er kommunistpartiet redusert til en bande korrupte bøller som kun tenker på seg selv.

Da Xi Jinping erklærte seg selv som president på livstid var det en Kina-kjenner som sa at han brøt himmelens mandat: Folk finner seg i mye mot at velstanden øker og den personlige frihet er noe utvidet. Herskeren skal ikke overskride sine fullmakter, også han er underlagt et mandat: Himmelens. Han må stå til ansvar.

Ved å erklære seg president på livstid bør Xi Jinping denne avtalen. Han forfremmet seg selv. Det syntes ikke kineserne noe om.

Hvis Xi Jinping og kommunistene går løs på Hongkong slik de gjorde på den himmelske fredsplass i 1989, vil Kinas fremtid være åpen og uviss. Det er ikke sikkert kommunistpartiet overlever nok en massakre på sitt eget folk, denne gang en ventil i systemet som tillater Kina å nyte godt av verdens frieste finansmarked.

On the other side of the border with mainland China, armoured troop
carriers and other military vehicles were massing, filmed by state media
and broadcast across the nation amid warnings that Hong Kong was
threatened by foreign-backed terrorists.

The rapid evolution of Chinese propaganda about Hong Kong is just cause
for concern. As the protests have grown into popular revolt it has shifted
from a complete blackout of peaceful protest to focus exclusively on
violence, rioting and warnings of the “black hand” of American
interference. A major crackdown is hinted at more strenuously every day.

Demonstrantene har skjerpet kravene. Nå krever de også frie valg.

Den samme radikalisering skjedde på Den himmelske freds plass i 1989 og kommunistledelsen fikk «hetta», akkurat slik Kreml fikk av tsjekkernes snakk om sosialisme med menneskelig ansikt i 1968.

Det finnes bare en kommunisme: Diktaturet.

Da er ingen pris for høy:

However, the political and economic risks for Beijing are huge. Hong Kong
is ranked the freest economy in the world and is the conduit for many
Chinese companies to engage with international markets free of capital
controls. Its prosperity relies on the independent legal jurisdiction
which would be imperilled by a military crackdown. Still, Hong Kong is not
uniquely valuable to China, as it was before the emergence of Shanghai and
Shenzhen as financial centres. Fears of another Tiananmen can no longer be
considered absurd.

https://www.thetimes.co.uk/edition/news/fears-of-another-tiananmen-square-in-hong-kong-are-no-longer-absurd-03x9hsl00

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.