USA ber Hongkong om å løslate fire aktivister som deltok i en markering i fjor til minne om de drepte på Den himmelske freds plass.

– USA står sammen med Hongkongs befolkning og avviser dommene mot aktivister som deltok i en Tiananmen-minnemarkering, skriver utenriksminister Antony Blinken på Twitter.

– Alle som ble fengslet for ikkevoldelig utøvelse av sine garanterte rettigheter til frihet, bør løslates umiddelbart, legger han til.

Joshua Wong, Lester Shum, Tiffany Yuen og Janelle Leung – alle i 20-årene – ble fengslet etter å ha sagt seg skyldig i deltakelse i en ulovlig markering 4. juni i fjor på Tiananmen-dagen.

De siste tre tiårene har man i Hongkong holdt minnemarkeringer etter Kinas bruk av dødelig makt mot demonstranter på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.

Men fjorårets markering ble forbudt for første gang. Politiet viste til koronapandemien og sikkerhetsfrykt etter store demokratidemonstrasjoner året før. Titusener trosset forbudet og samlet seg på fredelig vis i Victoria-parken. Siden har påtalemyndigheten i Hongkong reist sak mot et tosifret antall aktivister.

Joshua Wong er en av Hongkongs fremste aktivister. Han soner en dom på 17,5 måneder etter demokratidemonstrasjoner i 2019. Dommen for deltakelse i Tiananmen-markeringen i fjor er på 10 måneder og starter når han er ferdig med den pågående soningen.

Shum ble dømt til seks måneders fengsel, mens Yuen og Leung begge ble dømt til fire måneder i fengsel.

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.