REUTERS/Tyrone Siu

Demokratidemonstranter i Hongkong har liten tid på seg. De nye sikkerhetslovene som Kina har vedtatt gjør dem sårbare for Kinas etterretning og politi. Kinesiske sikkerhetsagenter vil kunne operere fritt i Hongkong.

Demonstrantene sletter frenetisk ytringer på internett og fjerner profilene sine på sosiale medier. Proxyservere tas i bruk for å skjule identiteter. Enkelte fortalte venner at de planla å ødelegge alle sine elektroniske enheter.

En lege som behandlet skadede demonstranter fra møte med politiet i demonstrasjoner fortalte at kolleger, som også i hemmelighet behandlet skadde demonstranter, nå planlegger å flytte utenlands.

Hongkong greide såvidt å stå imot presset fra Kina ifjor da Kina ville innføre en lov som tillot utlevering av personer fra Hongkong til Kina. De nye sikkerhetslovene vil overkjøre dette og forventes å tas i bruk i løpet av få uker. Tanya Chan som var med på å stifte det pro-demokratiske Civic Party, uttalte at dette var den tristeste dagen i Hongkongs historie:

“Today I think is the saddest day in Hong Kong history. “It confirms ‘one country, one system’. It’s a huge setback.”

National People’s Congress (NPC) at the Great Hall of the People in Beijing, China May 22, 2020. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Opposisjonsleder Joshua Wong vil bli en selvsagt målskive for Beijing. Wong sto i spissen for massedemonstrasjonene høsten 2014, den såkalte «paraplyrevolusjonen», da flere sentrumsgater i Hongkong ble okkupert av studenter i to-tre måneder. Bakgrunnen for opprøret i 2014 var Beijings beslutning om å ikke tillate frie demokratiske valg i Hongkong i 2017. Kinesiske myndighetene bestemte også at kandidater til 2017-valget måtte godkjennes av en egen nominasjonskomité i Beijing.

Wong ble aldri godkjent som kandidat av nominasjonskomitéen. Ut av 1100 kandidater for Hongkongvalget i november 2019, så var Wong den eneste som ikke ble godkjent.

Han ble da også arrestert igjen under demonstrasjonene i 2019. Wong var, sammen med Nathan Law og Alex Chow, nominert av amerikanske kongressrepresentanter til Nobels fredspris i 2017. Dette vakte harme i Kina. Joshua Wong har forfattet boken «unfree speech», som ble utgitt i februar i år.

Joshua Wong, secretary-general of Hong Kong’s pro-democracy Demosisto party, poses before submitting his application for the race in the 2019 District Council Election, at the Southern District Office in Hong Kong, China, October 4, 2019. REUTERS/Susana Vera

Foruten de kjente lederne er det er også tusenvis av andre, mindre prominente demokratidemonstranter som nå risikerer å få hjemmebesøk av Kinas sikkerhetspoliti.

The Sunday Times

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.