Folkekongressens stående komité bestemte søndag at Beijing må forhåndsgodkjenne kandidatene som skal få stille til valg i 2017. Reuters.

Den kinesiske ledelsen ser ut til å ha pådratt seg et problem som ikke vil forsvinne så lett. Befolkningen i Hongkong føler det som et svik og brudd på avtalen om ett land, to systemer som var forutsetningen for innlemmelsen i Kina i 1997.

 

Scuffles broke out on Monday during a tense stand-off at the entrance to a center where a senior Chinese official was explaining Beijing’s decision, prompting police to use pepper spray amid chaotic scenes inside and outside the venue.

Activists from a movement called Occupy Central have threatened to lock down Hong Kong’s financial district on an unspecified date unless Beijing grants full democracy.

«Occupy Central is an illegal activity. If we give in, it will trigger more illegal activities,» said Li Fei, deputy secretary general of the NPC Standing Committee, who flew to Hong Kong to explain Beijing’s decision.

Pro-democracy activists inside the building heckled Li, shouting slogans and interrupting his speech.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂