Ved å pålegge delstaten Victoria å skrinlegge et gigantisk infrastrukturprosjekt innenfor Belt & Road, legger Australia seg ut med Kina på alvor. Kina har allerede forsøkt å tukte Australia. Samtidig sier New Zealand opp etterretningssamarbeidet med fire andre vestlige land, kalt Five Eyes. Et signifikant tegn på Kinas økende innflytelse.

Utenriksminister Nanaia Mahuta varsler at New Zealand trekker seg fra et etterretningssamarbeid som har vært en bunnplanke i vestlig samarbeid. De gjør det med henvisning til at samarbeidet bryter med hensynet til deres største handelspartner, Kina.

New Zealand has broken with its “Five Eyes” intelligence partners, including the UK, as it pursues a closer alliance with China, its largest trading partner.

New Zealand’s foreign minister said she would not allow the intelligence alliance to dictate the country’s dealings with China, putting it at odds with the other members of the ‘Five Eyes’  alliance: the UK, US, Canada and Australia.

Five Eyes-alliansen utvidet sitt mandat i fjor til å omfatte menneskerettigheter og dette er ikke New Zealand med på. Det bringer dem i direkte konflikt med Kina.

The Five Eyes network, which was established during the Cold War as a means for the five countries to collect and share intelligence, expanded its role last year to include the promotion of “shared values” on democracy and human rights. That included issuing a statement criticising China’s suppression of protests in Hong Kong.

Australia har valgt en annen vei og bryter dermed spillereglene. Australia er definert som innenfor Kinas innflytelsessfære, dvs at de umerkelig glir inn under Kinas beskyttende vinger. Hvis de gjør som de blir fortalt vil det bety økonomiske fordeler. Det er den handelen Kina tilbyr: Gjør som vi sier og det skal gå deg godt. Tross oss og vi vil ødelegge deg.

Australia høstet erfaringer med Kina som fikk alarmen til å gå. Dette er det ikke mulig å lese ut av NTBs fremstilling, som er Kina-vennlig:

Forholdet mellom Australia og Kina er fra før preget av spionasjeanklager og dårlig stemning, og nå altså konflikt om belte og vei-initiativet, Kines gigantiske plan om å knytte nasjonene i Eurasia-regionen sammen gjennom samferdselsårer.

Det høres ut som om mistankene er gjensidige. Det er de selvsagt ikke. Kina har forsøkt å infiltrere Vesten, både ved spionasje og ved å plante influencere på universiteter. Det er over tid kommet frem at Kinas kommunistparti har plassert 1,9 millioner influencere i vestlige virksomheter som danner celler og avtaler fremstøt. Australia er blant de første som har slått alarm. Skulle Kina lykkes med sin gradvise infiltrasjon vil det være slutt på australsk uavhengighet.

Spørsmålet er om Bidens USA er til å stole på? Det er i lys av denne tvilen at Canberras handlekraft avtvinger respekt.

Men avtaledokumentene som ble underskrevet i 2018 og 2019, er nå revet i stykker etter at regjeringen erklærte at prosjektet ikke er i tråd med Australias utenrikspolitiske prioriteringer.

Kina sier avtalebruddet vil påføre forholdet mellom landene «alvorlig skade» og varsler at det kan komme tiltak som svar på at Australia trekker seg.

Kina går langt i å true Australia med represalier.

– Handlingene til den australske regjeringen er en skjødesløs innblanding som ødelegger normal utveksling og samarbeid og påfører forholdet mellom Kina og Australia alvorlig skade, sier talsmann Wang Wenbin i det kinesiske utenriksdepartementet etter en pressebrifing i Beijing.

Vestlige land ser hvordan Kina behandler Canada. Canada blir nå tvunget til å velge mellom hensynet til USA og Kina. Kina har tatt to canadiske borgere som hevn for at Canada anholdt Meng Wanzhou, datter av Huaweis grunnlegger. Saken er utsatt til august, hvis da ikke Biden cuts a deal, inngår en avtale på bakrommet med Xi Jinping.

Men det vil bli lagt merke til over hele verden. Bordet fanger.

New Zealand pushes aside Five Eyes to pursue closer ties with China
South Pacific nation puts itself at odds with UK and others in intelligence-sharing network by pursuing closer ties to the Communist state

 

 

Benytt sjansen til å kjøpe Thomas Knarviks bøker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.