Den siste britiske guvernøren i Hongkong, Chris Patten. Foto: Bobby Yip / REUTERS / NTB / scanpix

En global allianse av vestlige liberale demokratier som samarbeider for å forsvare våre verdier er det som trengs for å håndtere et mektigere og mer truende Kina.

I et intervju med danske Weekendavisen oppfordrer Chris Patten, guvernør i perioden 1992–97 og nå rektor ved Oxford University, vestlige demokratier til å stå samlet mot et Kina som tar seg til rette i Hongkong og opptrer truende mot naboland. Det står mye på spill, ifølge Patten:

Grunden til, at det er vigtigt at sige fra, er ikke kun på grund af den nationale sikkerhedslovs grove angreb på Asiens mægtige finansielle center, som vi alle har en interesse i at forsvare. Men fordi striden indskriver sig i det, jeg tror vil blive en intellektuel kamp i det 21. århundrede mellem de liberale demokrater og autokratierne.

Det handler om, hvor langt vi er parat til at gå for at kæmpe for den liberale demokratiske verdensorden. Dét, tror jeg, bliver den største test i de kommende år, og det vil afgøre, hvilken verden mine børn og deres børn kommer til at leve i.

Han mener at det er Kina som har lagt seg ut med omverdenen:

(…) ved at dræbe indiske soldater i Himalaya, ved igen og igen at bryde sine løfter i forhold til det Sydkinesiske Hav, ved at true Taiwan, true Japan, true Australien, opremser den 76-årige Patten.

Konflikten med Kina vi ha en økonomisk pris. Universitetssektoren i UK alene kan tape 1,7 milliarder pund hvis de 120.000 kinesiske studentene uteblir. Men Patten tror ikke kinesiske myndigheter vil nekte unge å studere i utlandet. Og ellers kjøper Kina det de trenger; noen følbar boikott er usannsynlig:

I det store hele køber Kina det, de har brug for, til den bedste pris, de kan få. Det er ikke en gigantisk velgørenhedsorganisation, siger han. De siger, at de ikke vil handle med Australien, men de har brug for jernmalm fra Australien, fordi det er billigere end den jernmalm, de kan købe i Brasilien, på grund af prisen for transport. Så vi undervurderer konstant vores egen styrke. Vi bør ikke lade os tryne så meget, som vi gør. Og vi bør anerkende, at hvis vi arbejder sammen, så kan vi håndtere Kina.

Ett reelt problem er at en lang rekke sentral- og østeuropeiske land har tatt imot kinesiske lån og investeringer gjennom det såkalte Belt and Road Initiative. Europa er ikke sterk nok til å stå opp mot Kina, innrømmer Patten:

Jo stærkere et land er, jo mere må de liberale demokratier arbejde sammen for at forsvare den liberale verdensorden. Det er årsagen til, at det er vigtigt, at vi også har Washington om bord. Og Canada, Australien, New Zealand, Indien, Sydkorea og andre. Vi må samarbejde for at sikre, at der er regler om handel, regulering og økonomiske spørgsmål, som alle overholder. Og når der finder grove overtrædelser af menneskerettighederne sted, som vi ser i Xinjiang, må vi protestere i FNs Menneskerettighedskommission og andre steder.

Patten sier til slutt at han er skeptisk til Trumps evne til å få alle demokratiske stater med seg, og at han har mer tro på at Biden er i stand til å skape den brede alliansen av demokratier som er nødvendig. Dette siste blir jo svært hypotetisk.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.