Boris Johnson utenfor statsministerboligen i Downing Street 10 i London 5. juli 2020. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB scanpix.

Storbritannias statsminister Boris Johnson vil allerede i år begynne å fase ut rollen som var tiltenkt den kinesiske telegiganten Huawei i utbyggingen av det britiske 5G-nettet, avslører The Telegraph.

Det britiske embetsverket er i gang med å planlegge det som er en snuoperasjon sammenlignet med Johnsons intensjoner før koronakrisen, som USAs president Donald Trump skal ha likt svært dårlig, om å gi Huawei en rolle i utbyggingen:

Officials are now drawing up proposals to stop installing new Huawei equipment in the 5G network in as little as six months, and to speed up the removal of technology that is already in place. Whitehall figures are now also examining the “ramifications” for existing Huawei equipment in other infrastructure outside 5G.

Samtidig ser den britiske etterretnings- og sikkerhetstjenesten med ansvar for signaletterretning og kommunikasjonssikkerhet, Government Communications Headquarters (GCHQ), nå annerledes på trusselbildet fra Huawei:

GCHQ is understood to have revised its previous assurance that the risks posed by the Chinese technology giant can be safely managed.

A report due to be presented to the Prime Minister this week is expected to conclude that new US sanctions on Huawei will force the company to use untrusted technology that could make the risk impossible to control.

The report, by GCHQ’s National Cyber Security Centre, has concluded that the sanctions, which bar Huawei from using technology relying on American intellectual property, has had a “severe” impact on the firm that significantly changes their calculations.

Statsministeren ville også ha risikert opprør i egne rekker om han ikke hadde satt foten ned for det kinesiske selskapet:

The report comes as Mr Johnson faces his biggest backbench uprising yet, with Tory MPs threatening a parliamentary “insurgency” if the Government failed to take a tougher approach on Huawei and China.

Nyheten om at Storbritannia vil blokkere for Huawei kommer samtidig som forholdet til Kina allerede er forverret på grunn av Beijing-regimets håndtering av koronapandemien og autoritære overkjøring av Hongkong.

 

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.