Foto: Aly Song / Reuters / NTB.

Det kinesiske teknologiselskapet Huawei hadde i 2010 adgang til å avlytte alle telefonsamtaler på mobilnettet tilhørende den nederlandske teleoperatøren KPN, også samtalene til Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende.

Det viser en hemmelig intern rapport fra KPN, det tidligere statseide teleselskapet som fremdeles er en av landets viktigste teleoperatører, som er lekket til den nederlandske avisen de Volkskrant.

Huawei kunne også avlytte telefonene til nederlandske statsråder og kinesiske dissidenter, og det kinesiske selskapet visste hvilke telefoner som ble avlyttet av Nederlands politi og etterretning, skriver det engelskspråklige nederlandske nyhetsnettstedet NL Times.

KPN used Huawei’s technology in 2009. Six Chinese employees of the company worked at the then head office in The Hague. In that year, the telecom provider asked Capgemini researchers to analyze any risks associated with Huawei and how the Chinese company behaved within KPN. The domestic security service AIVD had already warned KPN several times about the risk of espionage by Huawei.

Capgeminis funn var så alarmerende og potensielt skadelig for KPNs omdømme at rapporten om dem ble hemmeligholdt.

Huawei beneker å ha drevet med avlytting, men det er uklart i hvilken grad noe slikt rent faktisk fant sted.

I dag sier KPN at de kun benytter kun vestlige leverandører til sikkerhetskritiske oppgaver:

Based on the Capgemini report, KPN decided to refrain from outsourcing the full maintenance of the mobile core network. To this day, the telecom company maintains its mobile core network itself, with the help of Western suppliers. To tackle the risks in the systems of the network, KPN said it was implementing an improvement plan.

Huawei har i de siste årene hatt store ambisjoner om å delta i utbyggingen av vestlige lands 5G-nettverk, men har siden møtt motbør etter at USA advarte sine allierte kraftig mot å benytte seg av det kinesiske selskapets tjenester.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.