Gerhard Schindler. Foto: Stephan Clausen / Creative Commons.

Kina er nær ved å skaffe seg global dominans, og Europa må våkne opp for faren, sier Tysklands tidligere etterretningssjef Gerhard Schindler. Tyskland må begrense sin strategiske avhengighet av Kina og utelukke Huawei fra 5G-nettet, mener Schindler.

Kina er nær ved å skaffe seg global dominans, og Europa må våkne opp og erkjenne denne faren, sier Tysklands tidligere etterretningssjef Gerhard Schindler til The Times’ Berlin-korrespondent Oliver Moody.

Schindler, som var sjef for den føderale utenlandske etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND) fra 2011 til 2016, mener at Tyskland er nødt til å begrense sin strategiske avhengighet av Beijing og utelukke Huawei fra utbygginen av 5G-nettet i landet, skriver den engelske avisen.

Men inntil nylig har Tyskland gått på gummisåler for ikke å støte Kina:

Until recently Berlin had often refrained from statements that might provoke Beijing, mindful of business interests: China is Germany’s largest trading partner, with bilateral exports and imports of €206 billion last year.

Den tidligere etterretningssjefens advarsel kommer mens et delikat øyeblikk nærmer seg for Tyskland:

Yet Germany’s tone has become much more hawkish since China’s crackdown in Hong Kong. In the coming weeks Mrs Merkel’s government will decide whether to follow Britain and effectively ban Huawei, a telecoms company with close links to the Chinese military, out of its 5G network.

Schindler hevder at Huawei ved hjelp av teknologiske bakdører vil kunne drive spionasje uten at Tyskland merker det, ved behov også stenge ned kommunikasjonen i landet i kritiske øyeblikk.

Kina følger en slu og konsekvent strategi, ikke minst ved sine investeringer i infrastruktur, sier han:

“China is going about things very cleverly, very quietly, but all the same with an astonishingly consistent strategy, and it is a concern that we in Europe hardly notice this dominant behaviour,” Mr Schindler said.

Etterretningsveteranen, som er aktuell med boken Wer hat Angst vorm BND? (Hvem er redd for BND?), peker også på den store muslimske innvandringen de senere årene som en innenlandsk sikkerhetstrussel mot Tyskland:

He also warned that Angela Merkel’s liberal approach to the 2015 migrant crisis had left Germany with a “large reservoir” of young Muslim men susceptible to violence and jihadist ideology, and that the true scale of the danger was only now becoming clear.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂