darfur-google.jpg

President George Bush besøkte onsdag Holocaust-museet og så Googles satelittbilder fra Darfur. Sammen med Storbritannia vil USA foreslå nye sanksjoner mot Sudan. Men Russland, Kina og Sør-Afrika skjøt ned forslaget med en gang.

Dermed tar de brodden av truslene om nye sanksjoner, og Khartoum kan ta det med ro, vel vitende om at ikke noe skjer.

Det som har opprørt er meldinger om at Khartoum flyr nye våpenlaster inn i Darfur, i fly som er merket med FN-logoen.

The push for new sanctions was announced after a confidential U.N. report charged that Sudan’s government has been flying arms and heavy military equipment into Darfur in violation of Security Council resolutions and is impeding peace efforts by using aircraft with U.N. markings.

President Bush warned that the U.S. will tighten economic sanctions on Sudan and impose new ones on its own if Sudanese President Omar al-Bashir doesn’t move quickly to stop bloodshed in Darfur, where African peacekeepers reported 62 more people killed in new fighting.

Diplomats from Russia, China and South Africa, which are all on the
U.N. Security Council, said it was the wrong time to raise the threat of new sanctions because Sudan just agreed to the first significant deployment of U.N. peacekeepers in Darfur.

U.S. push for Sudan sanctions opposed

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.