Demokratene i Senatet kritiserer i sterke ordelag president Bush for nok en gang å ha utsatt ensidige sanksjoner mot Sudan. Flere av dem går inn for militære aksjoner i Darfur.

Ensidige sanksjoner er den såkalte Plan B: hvis Khartoum fortsetter å nekte å slippe inn en FN-styrke skal USA reagere med sanksjoner. Første gang det var aktuelt var i januar. Men hver gang er det blitt utsatt, senest forrige måned. Nå har demokratene fått nok. Forholdene i Darfur forverrer seg og Khartoum snakker med minst to tunger.

Men president Bushs utsending til Darfur, Andrew Natsius, hadde forklaringen klar: Det er FNs generalsekretær Ban Ki-moon som har bedt om to-fire nye uker med forhandlinger, for å se om Khartoum lar seg rikke.

Da var det flere fremtredende senatorer, blant dem Joseph Biden, nevnte at om nødvendig må USA sette inn militære styrker i Darfur. Det er oppsiktsvekkende all den stund den samme Biden går inn for tilbaketrekking fra Irak.

Several Senators from the opposition Democratic Party sharply criticized the latest delay and demanded tougher action, including the use of military force, to end a conflict between ethnic African rebels and government-backed Arab militia that has left at least 200,000 people dead and 2.5 million homeless.

«I am at a loss as to why we aren’t engaging in everything, including the use of military force, to stop them,» said Joseph Biden (news, bio, voting record), chairman of the
Senate Foreign Relations Committee.

«I think it’s not only not time to take force off the table, it’s time to put force on the table and use it now,» he said during a heated exchange with Natsios. «I think there’s a moral imperative to do that.»

«We are being waltzed while people die,» added fellow Democrat Robert Menendez (news, bio, voting record), referring to stalling tactics used for the past eight months by Sudanese President Omar al-Beshir to avoid deployment of the UN peacekeepers.
..
Biden argued in favor of a NATO-enforced no-fly zone over Darfur, a region the size of France, but Natsios said this could harm efforts to provide humanitarian aid to the 2.5 million displaced people in the province.

Selv en forbudssone for fly, slik det ble effektuert over Bosnia og Nord-Irak, vil være en kraftig provokasjon for Khartoum.

Argumentet om at en forbudssone ville kunne hindre humanitær transport høres noe søkt ut. Nylig ble den nye lederen for FNs humanitære arbeid i Darfur, nektet innreise. Han hadde fått alt klarert på forhånd, men i den første store leiren kom han ikke lenger.

Bush under fire for delaying action on Darfur

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.