Nytt

Senatet stemte i natt for at amerikanske soldater skal være ute av Irak innen 31. mars 2008. Representantenes Hus har satt fristen til 1.september 2008. Kongressen knytter tilbaketrekningen til bevilgninger til krigen.

Senatets forslag er enda mer radikalt enn Husets, for det forutsetter at tilbaketrekningen begynner tre måneder etter at vedtaket er gjort. Det vil i så fall forpurre the Surge, Bush-administrasjonens plan for å stabilisere situasjonen med flere soldater.

Begge forslag skal nå sys sammen til ett. Det knyttes opp til en bevilgning på 122 milliarder dollar til krigen i Irak og Afghanistan.

Senator John McCain hadde ikke ord for at man la inn frister midt i en krig:

«This bill should be named the Date Certain for Surrender Act,» said Senator John McCain, an Arizona Republican. «A second-year cadet at West Point could tell you that if you announce when the end will be, it’s a recipe for defeat.»

Mr. McCain, who had planned to be away from the Capitol on Tuesday campaigning for his presidential bid, turned to a large map of Iraq positioned next to him on an easel as he made his argument. He pointed to areas around the country where Gen. David H. Petraeus, the American commander, has reported some success in his new military plan.

«We cannot give up,» Mr. McCain said, «just as we are starting to turn things around in Iraq.»

Men demokratene og noen republikanske avhoppere sørget for å sende et sterkt og entydig budskap til presidenten.

«When it comes to the war in Iraq, the American people have spoken, the House and Senate have spoken,» said Senator Richard J. Durbin of Illinois, the No. 2 Democrat in the Senate. «Now, we hope the president is listening.»

Bush har allerede sagt han vil nedlegge veto. Det alvorlige for ham er at republikanerne «lekker», og at flere kan tenkes å skifte side. Mye vil avhenge av nyhetene fra Irak.

En av de kritiske republikanske senatorene er John W. Warner fra Virginia.

Mr. Warner, who has criticized the administration’s conduct of the war, said he remained committed to changing policy in Iraq, but not by imposing Congressional timetables on American troops.

«It would be the bugle of retreat,» Mr. Warner said. «It would be echoed and repeated from every minaret through Iraq: the coalition forces have decided to take the first step backward. We cannot send that message. Not at this time.»

Senate Backs a Pullout Date in Iraq War Bill

Les også

-
-
-
-
-