Kommentar

Det er interessant å lese overveielsene Washington Post gjør seg om Irak og Kongressen. De er preget av en gravitas som er totalt fraværende i norsk presse. I Europa er det lite identifisering. Kun karikatur, som nærmer seg infantilisering.

Krigen har virkelig «kicked in», etter flere års «bickering» blant Demokratene, og full oppslutning om presidenten hos Republikanerne.

Det skaper interessante konstellasjoner: Demokratene tør å ta standpunkt og kritisere krigshåndteringen, og Republikanerne distanserer seg: Det er ikke lenger noe å vinne på å legge seg i kjølvannet til Det hvite hus.

Et overveldende flertall sto bak den ikke-bindende resolusjonen som krevde månedlige rapporter om situasjonen i Irak. Kongressen means business. Men da en Demokrat krevde tilbaketrekning nå, var flertallet like overveldende imot.

Selv Washington Post advarer mot slik uansvarlig opptreden. Det er å leke med USAs interesser. USA har påtatt seg en byrde det må bære frem. Det blir tungt, men nasjonen har ikke noe valg, mener den liberale avisen.

Situasjonen minner svakt om Romerriket: Keiseren har startet en krig i provinsen som han trodde skulle gå lett. Hæren har kjørt seg fast. Pengene renner ut. Det blir ingen avgjørelse. På Kapitol vokser utålmodigheten.

De som sammenligner med Vietnam, tar feil på de fleste punkter: Demokratier lærer av historien. USA er ikke interessert i å begå selvmord. Kongressen vil bruke sin myndighet til å følge bedre med.

Både det grunnleggende spillet og nyansene er helt fraværende i norske mediers dekning. Man leker Vietnam-krig om igjen.

«Iraq is now a cloud over everything,» said Stuart Rothenberg, a nonpartisan political analyst specializing in Congress. «It’s the 800-pound gorilla in the room.»

«I feel like every morning, I wake up, get a concrete block and have to walk around with it all day,» said first-term Sen. Jim DeMint (R-S.C.), who came to the Senate with an ambitious agenda to overhaul Social Security and the tax code. «We can’t even address the issues.»

After simmering on Congress’s back burner for months, the Iraq war debate has eclipsed every other issue in the capital, slowing progress on some matters while stopping it on others.
..
«Iraq is now the dominant issue that is affecting voters, and it’s affecting Bush’s ratings,» Hart said. «The public has reached a firm, fixed position on Iraq, and it’s not going to change: This is not going to come to a successful conclusion, so how do we figure out how to get out of Iraq?»
..
«The central new development is the decomposition of the president’s support in Congress,» said Ross K. Baker, a Rutgers University congressional expert. «I think there is a very acute realization on the part of Republicans that they no longer can hitch their careers to his popularity. That, combined with the new aggressiveness by the Democrats, means you’re seeing basically a Bush agenda that is largely being derailed.»

Lederartikkel: Besinn dere!

Washington Posts lederartikkel ber partene besinne seg. Hva står på spill, er det neste års valg til 1/3 av Kongressen? eller det Irak? Faktum er at det er en motsetning mellom de to. Å spille for galleriet for å vinne stemmer er farlig, når det pågår en krig, advarerer avisen.

Murtha er demokraten som foreslo øyeblikkelig tilbaketrekking.

Yet Mr. Murtha, like other Democrats who advocate an early pullout, grossly misstates the nature of the conflict in Iraq. In a news conference, he contended that U.S. troops «have become the primary target» and have united Iraqis against them. In fact, far more Iraqis than Americans are being killed by the insurgents; Iraq is divided between a Shiite and Kurdish majority — whose leaders strongly support a continued U.S. presence — and a Sunni and Islamic extremist minority that seeks to drive international forces out so that it can try to impose a dictatorship on the rest of the country. As Democrats such as Sens. Joseph R. Biden Jr. (Del.) and Joseph I. Lieberman (Conn.) have recognized, a premature American departure from Iraq would not end but greatly escalate what is now a low-grade civil war. It could allow al Qaeda to claim a triumph and establish a base for attacking the United States and its allies in the Middle East.
..
Iraqi troops are improving but still are far from ready to fight the counterinsurgency war on their own. If there is to be any chance of that war being won, the United States will have to commit its own forces to the fight for years, though perhaps not at current levels. The alternative is to risk a defeat that would be devastating to U.S. security. That’s a hard truth to face: It can’t be done amid a partisan free-for-all.

Iraq War Debate Eclipses All Other Issues
GOP Flounders as Bush’s Popularity Falls; Democrats Struggle for a Voice

Irresponsible on Iraq