George W. Bush opplever på tampen av sin periode at Iraks statsminister Nouri al-Maliki slutter seg til Barack Obamas retorikk og sier amerikanerne bør komme seg ut av Irak så fort som mulig. Bush må tenke: -Utakk er verdens lønn.

Bush har stått Iraks regjering bi og motsatt seg en snarlig tilbaketrekning. Barack Obama var i en periode utdatert med sitt krav om en fast timeplan for tilbaketrekning. Men nå er han plutselig på linje med Iraks statsminister som sier: Det skal være en timeplan for tilbaketrekning.

Fredag gikk Bush selv med på å bruke ordet timeplan, men kun som en «tidshorisont», ut fra situasjonen, selv om irakerne la mer i det.

Spørsmålet dukker opp i forbindelse med fornyelsen av avtalen om USAs fortsatte nærvær etter 1. januar, da utløper Sikkerhetsrådet mandat for USA i Irak. Ordet timeplan har hittil vært noe Obama og demokratene har snakk om. Men plutselig dukker det opp hos en mer selvbevisst irakisk regjering.

In Baghdad, a member of Mr. Maliki’s Dawa Party, Ali al-Adeeb, said the withdrawal of American and other foreign forces was fundamental to an accord. «The Iraqi government considers the determination of a specific date for the withdrawal of foreign forces an important issue to deal with,» he said. «I don’t know what the American side thinks, but we consider it the core of the subject.»
..
The agreement that American and Iraqi negotiators are now completing is more modest than the long-term strategic pact that Mr. Bush and Mr. Maliki pledged last November to negotiate to replace the United Nations mandate at the end of this year.

Men avtalen amerikanerne og irakerne forhandler om inneholder ikke spesielle datoer for tilbaktrekning, slik Obama har lovet: innen 16 måneder skal alle amerikanere være ute.

Men så går Nouri al-Maliki også inn på disse premissene. I et intervju med Spiegel lørdag sier han at Obamas timeplan er fornuftig. Det er et slag i ansiktet på Bush og også McCain.

The Der Spiegel article, released Saturday, quoted al-Maliki as giving apparent backing to the withdrawal plans discussed by Obama — the Illinois senator and likely Democratic nominee has pledged to withdraw combat troops from Iraq within 16 months if he is elected.

«That, we think, would be the right timeframe for a withdrawal, with the possibility of slight changes,» al-Maliki was quoted as saying. «Those who operate on the premise of short time periods in Iraq today are being more realistic. Artificially prolonging the tenure of U.S. troops in Iraq would cause problems.»

Asked when U.S. forces would leave Iraq, he responded, «As soon as possible, as far a we’re concerned.»

In the interview, al-Maliki said he was not seeking to endorse Obama.

Men det er det al-Maliki i virkeligheten gjør. Han spiller Obama ut mot den sittende presidenten. Det skjer på en så åpenlys og grov måte at det neppe gir poeng i Washington, uansett hvem som vinner valget.

Forsvarssjef Mike Mullen liker ikke snakket om faste tidsfrister. Det kan ødelegge arbeidet som er nedlagt:

Mullen, asked about the possibility of withdrawing all combat troops within two years, said, «I think the consequences could be very dangerous.»

«It hard to say exactly what would happen. I’d worry about any kind of rapid movement out and creating instability where we have stability. We’re engaged very much right now with the Iraqi people. The Iraqi leadership is starting to generate the kind of political progress that we need to make. The economy is starting to move in the right direction. So all those things are moving in the right direction,» Mullen said.

The military buildup in Iraq that began more than 18 months ago has ended. In recent days, the last of the five additional combat brigades sent in by Bush last year has left the country.

Mullen sa noe annet interessant. På spørsmål om hvordan han ser på mulighetene for en krig med Iran, svarte han: -Jeg har nok med to kriger.

Han sa også at det skumle med Iran var at det ville være umulig å forutsi konsekvensene regionalt. Overstretch og uforutsigbarhet – to ord Pentagon liker svært dårlig etter Irak.

Mullen, meanwhile, discussed the fallout from a potential attack against Tehran by either the U.S. or Israel. «Right now I’m fighting two wars and I don’t need a third one.»

He added, «I worry about the instability in that part of the world and, in fact, the possible unintended consequences of a strike like that and, in fact, having an impact throughout the region that would be difficult to both predict exactly what it would be and then the actions that we would have to take to contain it.»

Troop withdrawal timetable concerns Pentagon chief

Bush, in Shift, Accepts Idea of Iraq Timeline

Iraqi leader: US should leave as soon as possible

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂