Signalene fra Pentagon og Kongressen peker mot økt innsats i Irak, ikke mindre, slik Baker-rapporten gikk inn for. Det er ikke uttrykk for galskap, slik mange i Europa vil mene, men seriøsitet. For mye står på spill.

Debatten i USA fremstilles ofte forenklet og karikert i norsk presse. USA er et modnere samfunn enn i 70-årene. 911 er ikke en erfaring som så lett glemmes. Amerikanske militære er kapasiteter, med selvstendige oppfatninger, noe Donald Rumsfeld fikk merke. Debatten om Irak er sofistikert, dvs. man vet at det ikke er noen opplagte svar.

«It’s going to take however long it’s going to take,» General Chiarelli said. «And I can’t tell you whether there’s time. But I don’t like any of the alternatives I’ve seen. I just don’t like them.

«I happen to believe that this is the most important conflict that we’ve been involved in in the last 50 years. And I think it’s absolutely essential that we give the Iraqis an opportunity to do exactly what they want to do, and that’s to form their democratic government here in Iraq. And no matter what we say back home, it’s going to take time.»

Det er den oppfatningen man hører oftest i Washington: Hæren trenger 30.000 nye kampsoldater. Det står 140.000 soldater i Irak, men bare 50.000 er kampsoldater, av dem er 17.000 i Bagdad.

Officials said that the options being considered included the deployment of upwards of 50,000 additional troops, but that the political, training and recruiting obstacles to an increase larger than 20,000 to 30,000 troops would be prohibitive.
..
Advocates of a troop increase say the aim would be to reverse the slide toward an all-out civil war and give the new Iraqi government more time to consolidate control, while training of Iraqis is stepped up.

At the same time, American and Iraqi forces would try to tamp down strife in neighborhoods that contain Shiites and Sunnis, and slow insurgent attacks. To be effective, proponents say, these tactics would need to be married to a broader political and economic strategy to generate employment in Baghdad and stabilize Iraq.

Flere soldater er netopp hva senator John McCain har bedt om. Han var denne uken i Bagdad og antydet at Irak trenger ti nye brigader, dvs. 35.000 soldater, for å få situasjonen under kontroll.

Senator John McCain, Republican of Arizona, said during a visit to Baghdad this week that American military commanders were discussing the possibility of adding as many as 10 more combat brigades — a maximum of about 35,000 troops — to establish some of control while Iraq’s divided political leaders seek solutions to the mounting violence.

Det finnes også de generalene som er reserverte til en troppestyrking, kalt «surge», og blant dem er kjente navn som den øverstkommanderende i Irak, Casey, og øverstkommanderende for Midtøsten, Abizaid.

Men debatten viser at det militære og politiske lederskap ikke har panikk og omhyggelig analyserer situasjonen. Baker-rapporten ble presentert i Europa som om Bush var umyndiggjort. Jeg leste et sted at James Baker nå var de facto USAs utenriksminister. De som lullet seg inn i forestillinger om «ansvarlig realpolitikk» ser ut til å bli skuffet.

nytimes

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂