Anthony Loyd er alltid verdt å lytte til. Han har skrevet en av de beste krigskorrespondentbøkene noensinne, «My war gone by, I miss it so». Man skulle tro ut fra tittelen at han er en forrykt war junkie, men det stemmer ikke. Han skriver dypt personlig, meget velformulert og reflektert fra krigene på Balkan og Tsjetsjenia. Loyd har vært krigskorrespondent for The Times, men er nå frilanser såvidt jeg skjønner. Han har bakgrunn som befal i den britiske hæren, før han dro til Balkan som fotograf, og har ganske enkelt god peiling på det han skriver om. I dag dukket han opp igjen med en historie fra Bagdad, «Can the Iraqis crush a swarm of wasps?»

Hopp over den kjedelige ingressen (trolig påført av desken i London), og les videre:

«HAIFA STREET after dusk: the meek have shuttered and locked out the night and its violence from their homes…»

Etter skildringen av nye irakiske styrkers rekognosering før de skal ta over etter amerikanerne i et av Bagdads farligste strøk, forteller han om de store endringene som skjer i Irak etter valget.

«Behind the horse-trading after Iraq’s election, a momentous American policy shift has been initiated. The new strategy — to hand the counter-insurgency over to Iraqi security forces — springs from the belated realisation in the autumn that not only were coalition troops incapable of defeating the insurgency, but that their very presence was inflaming it.»

«In a dramatic change of rhetoric senior US officers no longer indulge their tired mission mantra of «crushing residual regime elements and foreign fighters» and now speak in public of stepping back and passing the fight to the Iraqis… «The Iraqi Government is going to be the one to put this insurgency away, not us. That’s the bottom line.»

Dette er en risikabel strategi:

«…diverting coalition forces away from fighting to training poses another threat. «If we take our boot off the neck of the insurgency . . . will the insurgency spring up and overtake the Iraqi Army’s ability to deal with it?» asked a senior Western commander in Baghdad. «We just don’t know. It’s a risk we have to take.»

Can the Iraqis beat a force that the Americans failed to subdue? They may find that the slow removal of coalition troops is itself enough to break the back of the insurgency. Meanwhile, though, the coalition will have to mentor the Iraqi security sector at the highest level to ensure that the orchestra can play the day the last US and British soldiers leave, as leave they must. For whatever the risks of withdrawal, a paced handover and exit has become the only option in a conflict where the coalition is causing more hurt than it can prevent.»

Can the Iraqis crush a swarm of wasps?

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.