Regjeringen til Nouri al-Maliki har plutselig fått det for seg at utkastet til avtale om amerikansk nærvær og tilbaketrekning ikke er bra nok og må reforhandles. Amerikanerne ber regjeringen tenke seg svært godt om før den går inn på en slik linje. Det er ikke USA som tigger om å få bli.

Men det er dette punktet statsminister Nouri al-Maliki bruker for å reforhandle avtalen: at den åpner for at amerikanerne likevel kan bli i 2011, hvis situasjonen tilsier det. Al-Maliki spiller det nasjonalistiske kortet, vel vitende om at det er populært blant en del shiaer, ikke minst de som er sympatiske til Iran. Men han glemmer en viktig ting: amerikanerne ønsker slett ikke å bli i Irak en dag lenger enn nødvendig.

Al-Maliki bruker samme argumentasjon om første punkt i avtalen som sier at amerikanerne skal være ute av alle større irakiske byer innen juni neste år. Det er rett rundt hjørnet. Også om denne fristen heter det at den er åpen for vurdering og al-Maliki antyder at amerikanerne kan komme til å misbruke denne klausulen.

Nouri al-Maliki later ikke til å forstå at den goodwill han vinner blant visse shia-grupper, koster ham langt mer goodwill hos amerikanerne.

Adm. Mike Mullen, chairman of the United States Joint Chiefs of Staff, who was traveling in Latvia, issued a stark warning to the Iraqis to think hard before rejecting the agreement. In some of the sharpest comments to date from the American side, he said that Iraqi Army and police forces would not be able to counter insurgent and terrorist violence after Dec. 31 without the help of the American military. The Iraqis, he said, «will not be ready to provide for their own security.»

Underscoring that point, a deadly firefight broke out in a troubled area south of Baghdad soon after American troops withdrew recently, raising questions about the area’s stability in the absence of American forces.

Skytingen brøt ut i Shakreya, et område som ligger mellom shia-dominerte Babil-provinsen og sunni-dominerte Anbar. I Shakreya bor det to sunni-fraksjoner, en som har støttet opprørerne/jihadistene og en som har støttet amerikanerne.

Amerikanerne skal etter planen overlevere Babil-provinsen til den irakiske hæren med det første.

Talsmann for Islamic Supreme Council of Iraq, (tidligere SCIRI), Humam Hamoudi, som er i koalisjon med al-Malikis parti Dawa, sådde tvil om amerikanernes hensikter på en måte som bare kan provosere:

«The prime minister said what they have given with the right hand they have taken away with the left hand,» said Mr. Hamoudi, referring to the Americans. «For example, they said the U.S. forces will withdraw from towns by June 2009 if the security situation permits that, but who will decide that?»


Iraqi Cabinet Wants Security Agreement Altered

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂