10. juni 2014. Datoen for ISIS’ erobring av Mosul -er illevarslende og historisk. Den irakiske hæren kollapset. Soldatene tok av seg uniformene og kastet våpnene. Slikt kalles faneflukt. Moralsk kollaps. Hvilken hær kjemper når offiserene skal ha tatt maten og lønnen til soldatene?

De bestialske videoene ISIS legger ut har flere funksjoner. En av dem er å undergrave fiendens moral.

I London var det tirsdag en stor internasjonal konferanse om bruken av voldtekt som våpen. Men soldatene i Den demokratiske republikken Kongo legger ikke ut film av voldtektene. Det gjør ISIS av korsfestelser og halshugginger.

Verden snur seg vekk. I avsky og frykt.

USA fordømmer, men er impotent.

White House spokesman Josh Earnest called on Prime Minister Nuri al-Maliki and other leaders to do more to address «unresolved issues» to ensure they are governing «with the interests of all Iraqis in mind.»

«It should be clear that ISIL is not only a threat to the stability of Iraq, but a threat to the entire region,» said State Department spokeswoman Jen Psaki, in a statement.

She stressed that Washington backed «a strong coordinated response to push back against this aggression.»

Koordinert mellom hvem? Nouri al-Malikis regjering greide å ødelegge det tillitsforholdet som USA bygde opp til sunniene i Anbar-provinsen. Det var disse militsene som drev al-Qaida tilbake. Men ikke før var amerikanerne ute før al-Maliki la seg på en sekterisk linje. Han drev sunniene i armene på jihadistene.

Slikt blir det ikke samhold av. Slikt undergraver moralen og gir motstanderen kampglød. ISIL erobret Fallujah i januar og regjeringshæren har ennå ikke greid å ta den tilbake.

Den bruker samme metoder som Bashar al-Assads styrker i Syria: hensynsløs bombing.

USA har levert store våpenleveranser til Iraks hær. Hvordan vil de bli brukt?

The United States has already delivered some 300 Hellfire missiles to Iraqi forces as well as millions of rounds of small arms fire, and thousands of rounds of tank ammunition, helicopter-fired rockets, machine guns, flares and sniper rifles, Earnest said.

«This administration is committed to preserving the partnership that we have with the Iraqi government… There is some assistance that we can provide and have been providing, and we’ll continue to do that.»

Barack Obama har allerede pådratt seg vrede og kulde fra den islamske verden for bruken av droner. Nå risikerer han at USA blir dratt inn i en sekterisk og geopolitisk krig på Irans side. For bak Nouri al-Maliki står Iran og al-Maliki gjør ingenting som ikke er godkjent av Teheran. Det er også Teheran som har stivet opp Bashar al-Assad, sammen med Russland.

Barack Obamas politikk har gjort USA til en kasteball i et spill de ikke har kontroll over, knapt nok påvirkning.

Det er hva ikke-blanding i Syria betyr i praksis.

Obama trakk USA ut av Irak uten å sørge for en Status of forces-agreement, en avtale som ville sikret amerikansk tilstedeværelse. Den falt på punkt som krav om immunitet for amerikanske soldater. Kritikerne mener Obama ga seg for lett.

Hans politikk har vært tilbaketrekning. For ett år siden sa han at al-Qaida hadde lidd et strategisk nederlag. De ordene kommer nå tilbake og hjemsøker ham.

Apokalypse

For befolkningen i Mosul var tirsdagen apokalypse. Jihadistene greide å befri først 200 farlige fanger i et høysikkerhetsfengsel inne på militærbasen Ghizlani, og deretter over 1.440 fanger i et annet fengsel, Badush. Mange av fangene var ISIS-kjempere.

View image on Twitter

 

Hvor skal de gjøre av seg? Irak har allerede nok problemer. Hvor gjør man av en halv million mennesker som med ett slag er hjemløse?

Nouri al-Maliki ba om internasjonal støtte. Han får den i form av ord – fordømmelser og solidaritet. Men det er en tom støtte. Og alle vet det.

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/militants-seize-key-sections-of-iraqi-city-mosul-and-free-1000-people-in-prison-break-9520982.html

Det er nok å se på kartet for å forstå at erobringen av Mosul er strategisk, både i forhold til Bagdad og Kurdistan. Da al-Qaida gjorde et forsøk på å ta Mosul i 2004 greide amerikanerne å overtale Peshmerga fra Dohuk til å komme dem til unnsetning. Al-Qaida ble beseiret av amerikanerne under the surge i 2007, men de forsvant aldri helt. Celler var intakt. Den senere tid har de drevet en racket i byen der de har innkrevet beskyttelsespenger. Det skal ha gitt dem 10 millioner kroner i inntekt, per måned.

Mosul er sunni, men har en stor kurdisk befolkning, og provinsen Ninive er historisk hjemsted for mange minoriteter, herunder kristne. Alle vet hvordan ISIS behandler disse.

Det var derfor følelsen av å bli overgitt til det store intet tirsdag da regjeringshæren flyktet.

A university lecturer from a well-known family in Mosul told The Independent: “Mosul has fallen completely into the hands of the terrorists. Everyone is fleeing. It’s after midnight here. We are also packing up to leave home, but we have no idea where to go.”

Titusener flyktet mot de kurdiske områdene.

iraq,checkpoint.mosul.flight-2-getty

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂