Nytt

Det som virkelig kan sprenge Irak og ødelegge det som er bygget opp de siste årene, er konflikten mellom kurdere og sentralmakten i Bagdad, som domineres av Nouri al-Maliki og hans shia-muslimske parti Dawa. Jihad-grupper gjør alt for å tenne ilden.

Den 28. juni var det nære på. Da beveget en irakisk hærkolonne seg mot den kurdisk-kontrollerte byen Makhmuf. Slike bevegelser vekker kurdernes mistro: de tillater ikke at hæren overtar byer med kurdisk flertall. En styrke på 2.000 kurdisk milits – såkalt pesh merga – stanset kolonnen. En spent situasjon oppsto og amerikanerne måtte gripe inn som meklere.

In an incident June 28 that underscored the trouble, Kurdish residents and militiamen loyal to the Kurdish regional government faced off with an Arab-led Iraqi army unit approaching Makhmur, a predominantly Kurdish town between the troubled northern cities of Kirkuk and Mosul. Kurds believed the unit was trying to enter the town, and for 24 hours, Kurdish leaders, Iraqi officials in Baghdad and the U.S. military negotiated until the Arab-led Iraqi unit was diverted, the Kurdish prime minister said.

The Kurdish militiamen, who are nominally under the authority of the Iraqi army but give their loyalty to the Kurdish regional government, retained control.

«They sent huge forces to be stationed there to control a disputed area, and our message was clear: We will not allow you to do so,» the Kurdish prime minister said.

Etter invasjonen i 2003 ga amerikanerne kurderne tillatelse til å overta kontroll i grensebyer, som Makhmuf. Den siste tiden er Nouri al-Malikis makt økt betydelig. Han føler seg sterk nok til å hevde sentralmakten. Men det er alt for mye konfliktstoff til at det kan skje. Slike fremstøt er ren gambling.

Amerikanerne er garanten for at det ikke bryter ut åpen konflikt. Men hva skjer når de er borte?

«If things remain the way they are between the two parties, without solutions and without abiding by the constitution, then unfortunately everything is possible,» said Ezzedine Dawla, a Sunni Arab lawmaker from Mosul, Iraq’s most restive city.

Konflikten gjelder makt og penger: nær byen Kirkuk ligger store oljefelt. Hvis kurderne skulle få tilgang til dem vil de kunne bygge en egen stat. Sentralmakten mistenker kurderne for separatisme, og ønsker å gjenvinne kontroll. Kurderne ser den samme gamle undertrykkelsen fra Bagdad som har kostet så mye blod og våger ikke overlate kontrollen til andre.


Kurdish Leaders Warn Of Strains With Maliki

Military Conflict a Possibility, One Says