ISIS tok grensebyen Qa’im lørdag etter å ha drept 30 regjeringssoldater. Jihadistenes kampmoral er høyere. Mens regjeringshæren smelter som snø, er det Mahdi-militsen som marsjerer. Lørdag dro mellom 30.000-50.000 gjennom Bagdads gater.

De har ikke gitt fra seg våpnene og nå er de hentet frem igjen. Mahdi-hæren bærer uniformer. T-skjortenes tid er over. Den er en slags skyggehær. Iraks karakter av shia-stat er tydeligere. Det er ikke statsminister Nouri al-Maliki de lytter til, men storayatollah Sistani. Da han ba shiaene forsvare seg forrige fredag, kom svaret momentant. Denne fredagen antydet han at Malikis tid som statsminister er over. Det må finnes en ny kost.

Obama sier det samme: Irakiske myndigheter må finne en samlende formel hvis USA skal hjelpe.

Men skal USA sitte på sidelinjen hvis det ikke skjer en samling og se på at ISIS ødelegger Irak som enhetlig nasjon?  Det kan bli vanskelig å samle landet igjen hvis det først faller fra hverandre. Kurderne har drømt om en egen stat i hundre år.

Det meldes om interne kamper på jihadfronten. Det skal ha brutt ut kamper mellom ISIS og eks-Baathistene i Naqshbandiyah-hæren i Hawija, ikke langt fra Kirkuk. At de tørner sammen er ikke overraskende.

Det er ofte de mest ekstreme som går av med seieren i Midtøsten. USA har nok merket seg at Mahdi-hæren trur amerikanerne med død og ødeleggelse hvis de skulle komme igjen. En utbrytergruppe fra Mahdi-hæren: Ligaen av de rettferdige, som er støttet av Iran, har drevet med kidnappinger av vestlige. Det er mange slike dirty operasjoner mens amerikanerne var i Irak og bare tanken på å skulle samarbeide med disse, får det nok til å velte seg hos mange militære i USA.

Obama må gjerne kreve nasjonal samling, men den store sekteriske krigen er det som synes å bygge seg opp i Irak.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iraq/10916926/Iraq-crisis-Baghdads-Shia-militia-in-defiant-50000-strong-rally-as-Isis-make-further-gains.html

Les også

-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂