Kommentar

Britene i Basra er en miniatyr på hva en tilbaketrekking fra Irak vil art seg som. Det er ikke et oppløftende syn. Shia-militsen konkurrerer om å drepe briter for å score poeng seg imellom. Noen politiske hensyn tas ikke.

Angrepene på britene har faktisk økt den senere tid, etterhvert som tiden nærmer seg for overlevering til irakerne. Forrige uke ble fire drept på tre dager, tre av dem i ett angrep på den britiske hovedbasen ved Basra flyplass. Det er deler av Mahdi-hæren til Moqtadah al-Sadr som står for angrepene.

Brigadier James Bashall, commander of 1 Mechanised Brigade, currently the biggest element of Britain’s deployment in Basra, said that such attacks were on the increase as British forces worked towards handing back the province to the Iraqis later this year. He said that elements of the Shia al-Mahdi Army, in the pay of Iran, were hoping to score points in the propaganda war by hitting British troops as they pushed on with the transition so it appeared that they were retreating.

«That is the whole strategy. Embarrass the West and make it look like they have bombed us out of Basra, out of Iraq frankly,» Brigadier Bashall said. «It hasn’t affected our military plan . . . It makes it more difficult. We are waging a proxy war against Iranian-backed secret cells.

«They are saying to these JAM guys [members of the al-Mahdi Army militia], ‘Hey, look, I will give you money to fire rockets at the British’, and they are providing training or technology.»

About 90 per cent of the violence in Basra is directed against the British soldiers. The planned withdrawal from Basra palace at the end of the summer, before a full transition of power back to Iraqi ownership in the autumn, would mean that the daily pounding at the compound would stop, Brigadier Bashall predicted.

However, the Army’s hub at the airport was likely to remain a target until the British left. He added that rival Shia militia were expected to battle between themselves for a while until a balance of power was found.

Stolthet på andres bekostning

Dette er samme policy som Hizbollah og Hamas har fulgt i henholdsvis Sør-Libanon og Gaza. Statsminisster Ehud Barak fant ut at det var formålsløst å kontrollere Sør-Libanon. Han tok et modig valg. Libaneserne var glade, men Hizbollah kunne ikke la være å utnytte det politisk: til å utrope det som resultat av den væpnede kampen. Tilbaketrekkingen viste at kampen måtte fortsette: nå var det Shebaa Farms som var påskuddet, til tross for at FN hadde gitt dem til Syria. Det var på dette punkt at Terje Rød-Larsen begynte å stille seg kritisk til Hizbollah.

Hamas oppførte seg på samme måte i Gaza. Tilbaketrekkingen viste at væpnet kamp nyttet. Nå gjaldt det å fortsette den; derfor rakettene inn mot Negev-byene.

Både Mahdi-hæren, Hizbollah og Hamas er politiske bevegelser bygget på militser.

Det er også militser som kjemper i det øvrige Irak. Det er all mulig grunn til å tro at en exit fra Irak vil være Basra i king size-format. Hva vil reaksjonen bli hvis exiten koster hundrevis av soldater livet og store ydmykelser og tap av prestisje. Det vil bli Mogadishu-scener garantert: Al Jazeera vil gasse seg i bilder av døde amerikanske soldater som dras gjennom gatene. I en slik rus kan man risikerer at Iran og militsene begir seg ut på nye «eventyr». De tror selv på sin egen propaganda: de vil ikke forstå at USA gjør et rasjonelt valg. De vil kun oppfatte det som en seier for deres egne voldspolitikk.

Hvis prisen for Irak-krigen har vært høy, kan prisen for exiten bli enda høyere, konkret og i form av politisk kapital. Da vil avskyen være så stor i Vesten at det vil være politisk umulig å sende soldater inn igjen. Man kan bare tenke seg hva dette vil gjøre med oljeprisen. En exit byr på så store risikomomenter, at britene nå sier at de må bli stående med 5.000 mann i Basra, selv etter at de overgir HQ i byen, kalt the Palace, til irakerne i sommer.

Det er også den mest sannsynlige utgangen på amerikanernes nærvær. Men det er en underlig koalisjon på hjemmebane som slåss for full tilbaketrekning.

Mortar fire kills four troops in three days