Tyskland og USA har sendt rådgivere til Irak. Nå viser det seg at det er spesialsoldater som settes inn for å tippe utfallet i  favør av kurderne eller den irakiske hæren.

Det er Daily Beast som avslører dette. En tidligere amerikansk spesialsoldat på oppdrag som frilansjournalist i Irak, Howard Sypher, opplevde spesialsoldatene på nært hold. Han var ikke i tvil om hva og hvem de var.

I sidste måned rapporterede han fra den kurdiske modoffensiv i Zumar, og pludselig fik han at vide, at han ikke kunne komme tættere på slagmarken. Han ringede til en højtplaceret kurdisk kontakt og bad om en forklaring. Howard Sypher var delingsfører for amerikanske faldskærmssoldater i Afghanistan og Irak, og han kunne tage vare på sig selv, sagde han.

»Men vi har fået ordre om at holde journalister væk. Vi har fremmede gæster.«

»Jeg forsøgte at afkode hans kryptiske svar, og kort efter fik jeg svaret: Pansrede Toyota pick-ups kom rasende ned ad bjergsiden, og de passerede få meter fra mig. Om bord var skæggede vestlige specialstyrker. De havde ingen insignier, men de var tydeligvis vestlige, og de havde alle de kendetegn, som jeg forbinder med amerikanske specialstyrker,« skrev han i Daily Beast.

Han kontaktede kilder i den kurdiske efterretningstjeneste, og de svarede:

»Ja, det er rigtigt. Tyske og amerikanske styrker er her. De hjælper os og støtter os i angrebet.«

Dette er sensasjonelle opplysninger. Obama har hele tiden utelukket innsats på bakken. Hvis han har latt seg overtale til å sette inn spesialstyrker er det boots on the ground bakveien. Bordet fanger. Da har USA allerede investert i at ISIS skal nedkjempes. Som under the surge i 2007 – USA utgjør forskjellen.

At Tyskland er militært involvert med aktiv innsats er enda mer oppsiktsvekkende. Tyskland har de senere år vært gratispassasjeren som ikke vil ha blod på hendene. Tyskland har en stor kurdisk befolkning. Regjeringen har sagt den skal levere våpen til kurderne, men aktiv innsats med egne soldater er historisk.

Det er en type «commitment» Tyskland hittil ikke har vært villig til. I Afghanistan har de vært helt usynlige.

Vi snakker om en kursomlegging av tysk utenrikspolitikk.

Hva gjør landene hvis en av deres soldater blir tatt som fange? Det er skrekkscenariet. Det får ikke skje. For å forhindre det må luftkapasiteten bygges opp, særlig med Chinook- og Apache-helikoptre.

Spesialsoldatene er uhyre dyktige. De vil høyst sannsynlig tippe kampen.

Det er kendt, at amerikanske specialstyrker spillede en nøglerolle i befrielsen af Sinjar-bjerget i forrige måned: Marineinfanterister blev landsat med helikopter og bekæmpede IS. Men her er to andre eksempler:

Howard Sypher bevidnede det ene af dem – Zumar. Islamisk Stat erobrede byen i august, og i sidste måned foretog kurdiske styrker et modangreb. Amerikanske jagerbombere blødte forsvaret op, hvorefter kurderne angreb. Islamisterne bed sig imidlertid fast – deres morter-ild slog kurderne tilbage. På det tidspunkt kom amerikanerne og tyskerne ind, de stivede fronten af, og da dagen blev til aften, var Zumar tilbageerobret.

Camp Speicher

Det var et symbolsk øyeblikk da ISIS erobret Tikrit, Saddams fødeby og kjerneområdene for sunniene. Nær byen ligger Camp Speicher, den siste leiren den irakiske hæren holder. Bagdad har ikke råd til å miste den. Nå har amerikanerne flydd inn 200 spesialsoldater for å forhindre at det skjer.

Basen er i dag forsvaret af 2.000 irakiske soldater, inklusive frivillige fra de særlige shia-militser. Islamisterne har siden forsøgt at løbe basen over ende, og i sidste uge var det tæt på. Faktisk hævdede IS at have erobret Camp Speicher, men de var for tidligt ude. Basen er stadig på irakiske hænder.

Kampen om Speicher kan blive afgørende for krigen, og flere lokale medier oplyser, at amerikanerne siden tirsdag har fløjet 200 »rådgivere« dertil. De skal »støtte de irakiske styrker,« siger regionens guvernør, Khalid Jassim, til Al Ghad-al-Arabi. Ti procent af styrkerne på basen er nu amerikanske, og når islamisterne igen angriber, er det usandsynligt, at de vil stå med hænderne i bukselommerne.

Bygger tre baser

At engasjementet er alvorlig ment viser det faktum at USA er i gang med å bygge tre baser:

Men lokale kilder oplyser til det kurdiske nyhedsbureau BasNews, at amerikanerne er i gang med at bygge tre baser.

Den ene base skal ligge i Erbil, den anden i Hareer nord for Erbil og den tredje i Atrush tæt på den tyrkiske grænse. Atrush-basen skal blandt andet huse Apache-kamphelikoptere. Det indikerer et engagement, som er langt ud over blot at rådgive og uddanne.

Tyskerne

Tyskland har utdannet 32 kurdere i rakettkompetanse hjemme og sendt 40 av sine egne til Erbil som rådgivere. Men det er ikke hele historien.

BasNews kan for eksempel oplyse, at tyskerne er ved at bygge deres egen base i Erbil, og her uddanner de ikke kun kurdiske styrker – de deltager også i operative opgaver. Blandt andet har tyskerne udsendt et særligt team, der leder jagten på de bortførte yazidiske børn og kvinder.

Tyskere i offensiv rolle.

Selvsagt er britene også til stede.

50 britiske rådgivere er i Erbil. De kommer fra Yorkshire Regiment, et let infanteriregiment, der er stationeret på Cypern. Briterne uddanner de kurdiske styrker i brugen af 12.7 mm maskingeværer, som kan sætte infanteri og Toyota pick-ups ud af spillet. Også briterne taler om at sende flere rådgivere.

I alt er 3.200 vestlige kommitert til Irak, de fleste i Kurdistan. Berlinges liste over bidragene til kampen mot ISIS er interessant: Der finnes ingen bidrag fra muslimske land. Kampen mot ISIS føres av Vesten, det sier noe om ulike interesser og motiver og en uvilje mot å gå til krig mot kalifatets krigere. Det er en kjent sak at f.eks. Tyrkia har foretrukket å la ISIS bygge seg opp, det samme har Qatar, på bekostning av kurderne. Kurderne er det opplagte kort å spille mot ISIS, men NATO-landet Tyrkia har ikke villet bruke det.

At Vesten nå virkelig satser på kurderne er en beslutning som få få konsekvenser for forholdet til sunni-statene og Tyrkia. Kurderner er også Israels allierte i Midtøsten. En ny allianse er ved å ta form.

 

http://www.b.dk/globalt/vestlige-soldater-kaemper-i-hemmelighed-i-irak