En politisk fallout fra finanskrisen er at USA kommer til å trekke seg ut av Irak, uansett hvem som vinner valget. Amerikanerne tolererer ikke at det brukes 1 milliard dollar per dag i Irak når de selv må gå fra jobb og hus.

Thomas L. Friedman har skrevet et brev i George W. Bushs navn til statsminister Nouri al-Maliki og det er fullt av skarpe observasjoner.

For the past two years, there has been a debate in this country over whether to set a deadline for a U.S. withdrawal from Iraq. It seemed as if the resolution of that debate depended on who won the coming election. That is no longer the case. A deadline is coming. American taxpayers who would not let their money be used to subsidize their own companies — Lehman Brothers, Bear Stearns and Merrill Lynch — will not have their tax dollars used to subsidize your endless dithering over which Iraqi community dominates Kirkuk.
..
Our ambassador, Ryan Crocker, has told me your problem: Iraqi Shiites are still afraid of the past, Iraqi Sunnis are still afraid of the future and Iraqi Kurds are still afraid of both.

Well, you want to see fear. Look in the eyes of Americans who are seeing their savings wiped out, their companies disappear, their homes foreclosed. We are a different country today. After a decade of the world being afraid of too much American power, it is now going to be treated to a world of too little American power, as we turn inward to get our house back in order.

Det er kanskje ikke bare irakerne som vil merke mer selvopptatte amerikanere. Amerikanerne må ordne opp i eget hus før de kan få skikk på andres.

Dear Iraqi Friends

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂