Nytt

Bare to dager etter at han understreket hvor begrenset angrep på ISIS ville være, sier Barack Obama nå at amerikanerne må forberede seg på en lengre aksjon. «Problemet kan ikke løses på noen uker», sa Obama før han dro på en to ukers golf-ferie til Marthas Vineyard.

Det kan tyde på at Obama har forstått at bordet fanger og at USA simpelthen ikke kan gå sin vei etter først å ha begynt å angripe ISIS.

Amerikanske fly angrep lørdag for første gang ISIS-stillinger ved Sinjar-fjellet som ble brukt til å angripe yazidiene på Sinjar.

“I don’t think we’re going to solve this problem in weeks,” Mr. Obama told reporters before leaving for a two-week golf-and-beach vacation on Martha’s Vineyard. “This is going to be a long-term project.”

Det er helt andre signaler enn de Obama ga torsdag, da Obama tydelig viste at han ikke ønsket å bli trukket inn i en ny krig i Irak. Nå sier han det motsatte. Kanskje den humanitære katastrofen har gått opp for ham. Hvis du viser at du har makt til å forsvare forsvarsløse sivile, kan du ikke gå din vei.

Amerikanske fly har tilsammen sluppet ned 50.000 måltider og tusenvis av liter vann. Flere av yazidiene skal ha klart å komme seg ned og unna, men fortsatt er det mange som er fanget og ikke kan komme ned.

Pressen er opptatt av at Obama snur i løpet av to dager. Han slår seg selv på munnen, for denne type «åpne» kriger – forpliktelser uten noen tidsavgrensning, var det han kritiserte George Bush for. Nå går han inn i en tilsvarende uforutsigbar situasjon i Irak.

 

The open-ended nature of Mr. Obama’s actions presents a tricky political problem for a president who campaigned against what he once called a “dumb war” and repeatedly pressed Republicans to set a date for the departure of American troops from the battlefield. The last American troops left Iraq in December 2011, yet Mr. Obama now finds himself in charge of a new, if very different, military operation there with no certain end in sight.

Men skalaen på luftkampanjen er for puslete for republikanske kritikere. De venter seg noe langt mer kraftig hvis ISIS skal stanses, og savner et tydelig budskap fra presidenten:

 

Senator John McCain, Republican of Arizona and Mr. Obama’s 2008 presidential opponent, said Saturday that Mr. Obama’s vision for military operations against militants in Iraq was too narrow. He said the actions ordered by the president were not nearly enough to counter a growing threat from “the richest, most powerful terrorist organization in history.”

“Obviously, the president of the United States does not appreciate this is not just a threat to American troops on the ground, or even Iraq or Kurdistan,” Mr. McCain said in a telephone interview from Vietnam, where he was traveling with a congressional delegation. “This is a threat to America.”

http://www.nytimes.com/2014/08/10/world/middleeast/iraq.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&version=LedeSum&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0