Nytt

Barack Obama har holdt krisemøte med staben for å vurdere humanitær assistanse til de kristne, yazidier og andre minoriteter som har flyktet for jihadistenes fremrykking i Nord-Irak. Eller også flyangrep.

Uansett vil USA bli aktør mot ISIS enten det blir humanitær eller militær innsats, eller begge deler.

President Obama is considering airstrikes or airdrops of food and medicine to address a humanitarian crisis among some 40,000 religious minorities in Iraq who have been dying of heat and thirst on a mountaintop after death threats from the Islamic State in Iraq and Syria, administration officials said on Thursday.
The president, in meetings with his national security team at the White House on Thursday morning, has been weighing a series of options ranging from dropping humanitarian supplies on Mount Sinjar to military strikes on the fighters from ISIS now at the base of the mountain, a senior administration official said.

“There could be a humanitarian catastrophe there,” a second administration official said, adding that a decision from Mr. Obama was expected “imminently — this could be a fast-moving train.”

..

The White House declined to say whether Mr. Obama was weighing airstrikes or airdrops in Iraq, but the press secretary, Josh Earnest, said the United States was disturbed by what he described as “cold and calculated” attacks by ISIS on religious minorities in Iraq.

At Obama fremdeles avveier, er merkelig all den stund flere titusen mennesker har vært overlatt til seg selv i Sinjar-fjellene i en uke, uten vått eller tørt. Gamle og barn dør. 400 kvinner skal være tatt som sex-slaver.

Obama er ved å miste grepet. Hvis han ikke snart setter inn militære angrep mot ISIS kan han risikerer at også Kurdistan faller. Amerikansk støtte har stor psykologisk betydning.

Det hvite hus har ikke villet intervenere før Nouri al-Malikis regjering går av. En slik betingelse virker helt merkelig i den humanitær katastrofe som nå har utviklet seg.

But administration officials said on Thursday that the crisis on Mount Sinjar may be forcing their hand. About 40 children have already died from the heat and dehydration, according to Unicef, while as many as 40,000 people have been sheltering in the bare mountains without food, water or access to supplies.

 

http://www.nytimes.com/2014/08/08/world/middleeast/obama-weighs-military-strikes-to-aid-trapped-iraqis-officials-say.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&version=BannerSubHedSum&module=a-lede-package-region&region=lede-package&WT.nav=lede-package&_r=0