Amerikanske fly bombet i morgentimene en leir for IS ved Sabratha i Libya og drepte en tunisisk kommandant som styrte to blodige angrep på sivile i Tunisia i fjor.

The airstrike, on a camp near Sabratha west of Tripoli, also killed more than 30 Islamic State recruits at the site, many of whom were believed to be from Tunisia, said the official, who spoke on the condition of anonymity to discuss military operations.

Intelligence officials were trying to determine whether the operative, Noureddine Chouchane, was killed in the strike, the official said.

The official said that Mr. Chouchane was a major facilitator for the Islamic State and had been linked to two major attacks in Tunisia last year: one in March that killed 22 people in an attack on the National Bardo Museum in Tunis and one in June that killed 38 people at a beach in the coastal resort in Sousse, south of the capital.

Noureddine-Chouchane

                                                                                                                             Foto: Noureddine Chouchane, ikke akkurat Mr Nice guy.

 

IS har flyttet store ressurser til Libya etter at de er blitt trengt i Syria av bombing og peshmerga. Men spørsmålet er hva de kan svare med: Det er mye nærmere Europa, både sjøveien over til Italia, men også mot vest, gjennom Tunisia. Tunisia har avgitt 3.000 frivillige til IS.

IS kan sende flyktninger til Italia og IS vil ikke nøle med å bruke det humanitære kortet. Blant flyktningene kan det skjule seg krigere som kan angripe Europa innenfra. Ifølge etterretningsrapporter er det et slikt scenarie de ser for seg.

Bombing og desimering av IS i Libya kan derfor reise en annen diskusjon i Europa enn bombing i Syria.

Amerikanske og britiske spesialsoldater har i lang tid vært på rekognoseringsoppdrag for å kartlegge bombemål.  Obama foretrekker å jobbe på den måten: ved spesialsoldater og angrep ovenfra, via droner eller fly.

 

http://www.nytimes.com/2016/02/20/world/middleeast/us-airstrike-isis-libya.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news