FNs nye menneskerettsråd (Human Rights Council) skal fredag behandle en rapport om Darfur, som i sterke ordelag fordømmer regjeringen i Khartoum. Det er allerede lagt frem forslag om å forkaste rapporten fra land som misliker at det rettes kritisk søkelyset på Sudan.

Human Rights Council avløste den diskrediterte Menneskerettskommisjonen. Rådet har vedtatt åtte resolusjoner siden det trådte i kraft i juni ifjor. Alle var fordømmelser av Israel. Imens pågår overgrepene i Darfur. Noen land tok initiativ til at det skulle sendes en gruppe for å undersøke forholdene. Nobelprisvinner Judy Williams ble valgt som leder. Fra første stund måtte hun slåss mot hindringer og innvendinger fra afrikanske og arabiske land. De ville i utgangspunktet ikke at hun skulle reise. Nå vil de forsøke å blokkere rapporten.

Human rights advocates welcomed the unusually tough tone of the report and its recommendations, but they warned that steps were already under way to block its effect when the report comes up for adoption by the Human Rights Council on Friday in Geneva.

The rights council has been widely criticized for being no more effective than the discredited Human Rights Commission it replaced this year. Taking action on Darfur is seen by rights groups as a measure of whether the council can start to build credibility during its formal session, the fourth it has held, which began Monday.

So far, all eight of the condemnations of human rights performance it has issued since its creation in June have been against one country, Israel.

The mission to Darfur, led by Jody Williams, an American campaigner against land mines and a Nobel Peace Prize laureate, was denied entry to Sudan by the government, and had to base its report on interviews with refugees and aid workers, rebels across the border in Chad and officials of the African Union at its headquarters in Addis Ababa, Ethiopia.

«This report is Jody Williams and her team members, and this is definitely not the council,» said Hillel Neuer, executive director of U.N. Watch, an organization based in Geneva that monitors United Nations activities. «The council will probably throw this report into Lake Geneva.»

Afrikanske og arabiske lands sabotering av Darfur er en parallell til tausheten rundt Robert Mugabes brutale undertrykking.

U.N. Mission Says Sudan Took Part in Rights Crimes

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂