Kommentar

Regimet i Khartoum lar Janjaweed-militsen i samarbeid med opprørere fra Chad utvide krigen i Darfur til Chad. Det samme mønster som i Darfur gjentar seg nå i Chad: Titusener flykter for å unngå drap og voldtekter.

Krigen er klar etnisk rensing. Arabisk-ættede i Chad blir ikke rørt, men de flykter over grensen til Sudan for å unngå hevn. Araberne i Nord-Sudan ser ned på de afrikanske stammene, til tross for at alle er muslimer.

Det er Human Rights Watch som skriver dette i en ny rapport. Den ber om at African Union-kontigenten omgående forvandles til en FN-operasjon.

The crisis in Darfur, Sudan, which has been trickling into Chad for the better part of three years, is now bleeding freely across the border. A counterinsurgency carried out by the Sudanese government and its militias against rebel groups in Darfur, characterized by war crimes and «ethnic cleansing,» has forcibly displaced almost two million civilians in Darfur and another 220,000 people who have fled across the border into Chad. The same ethnic «Janjaweed» militias that have committed systematic abuses in Darfur have staged cross-border raids into Chad, attacking Darfurian refugees and Chadian villagers alike, seizing their livestock and killing those who resist.

The government of Sudan is actively exporting the Darfur crisis to its neighbor by providing material support to Janjaweed militias and by failing to disarm or control them, by backing Chadian rebel groups that it allows to operate from bases in Darfur, and by deploying its own armed forces across the border into Chad.

For decades, both the Sudanese and Chadian governments have intermittently supported rebels active against the other along their common border (successive regime changes in Chad have been achieved this way). But attacks on Chadian civilians accelerated dramatically in the wake of a December 2005 assault on Adré, in eastern Chad, by Chadian rebels with bases in Darfur and supported by the government of Sudan. Although the Chadian rebels were not targeting Chadian civilians, the December attack, combined with a wave of Chadian military defections to Chadian rebel groups based in Darfur, had the consequence of prompting the Chadian army to redeploy its forces, leaving long stretches of the border with Sudan undefended. Janjaweed militias exploited this gap, staging raids into eastern Chad with increasing frequency and complete impunity.

The Janjaweed raiding parties have targeted villages in Chad and willfully killed Chadian civilians, in particular those from the Masalit and Dajo ethnic groups (non-Arab cross-border tribes that have also been the targets of Janjaweed attacks in Darfur). Due to the attacks in Chad, civilians have been forced from their homes, and their few possessions, mostly livestock, have been looted. People living along the Chad-Sudan border, already among the world’s poorest, have little access to national or international humanitarian assistance.

On some occasions, the Janjaweed attacks appear to be coordinated with those of the Chadian rebels. On other occasions, Janjaweed militias have carried out attacks inside Chad accompanied by Sudanese army troops with helicopter gunship support.

Lnagtfra å være en konflikt i Darfur som hadde stagnert, har Khartoum utvidet krigen og eksportert den til Chad, med regelrette angrep på et annet land. Dette begyne i desember, likevel har vi ikke hørt noe. Er det fordi dette rammer de fattigste av de fattige?

Norge skal delta med rundt 200 mann i den nye FN-styrken som skal utplasseres i Darfur til høsten. Nå bør timeplanen fremskyndes umiddelbart.

Darfur er eksemplet på at verden ikke lærer, men lar folkemord, eller noe i nærheten, gjenta seg: det er alltid omstendigheter som oppeveier de humanitære hensyn: langt unna, ingen vitale interesser, dårlige kommunikasjoner, ingen bilder, mye politisk ubehag ved å gripe inn, animositet i forhold til Kina og Algerie som holder sin hånd over Khartoum, etc., etc.

Til det kommer en dokumentar av en tapper fotograf som viser krigen i all sin horror, og da sier embetsmenn og politikere: vi burde gjort mer, nå har vi lært.

Afrika selv er en nedslående erfaring. AUs toppmøte var nettopp i Khartoum og det var nære på ikke Sudan ble valgt til AU-leder.

Så mye er et menneskeliv verdt.

Darfur Bleeds: Recent Cross-Border Violence in Chad