Den arabiske liga avviste å støtte FN`s handlingsplan for Darfur. Det var liten interesse å spore på møtet i Riyadh for FN`s generalsekretær Ban Ki-Moons forsøk på å samle internasjonal støtte til planen om å sende en hær på 20.000 til Darfur for å stanse folkemordet som stadig pågår.

Den arabiske liga og FN`s eget menneskerettighetsråd er opptatt på helt andre hold:

The summit’s host, Saudi Arabia, mostly promoted issues such as a five-year-old plan for resolving the Palestinian Arab dispute with Israel, and the revival of a decades-old Arab military cooperation pact.

Little interest was shown for Darfur.

Another Arab League member, Egypt, declined earlier this week to join Mr. Ban in pressuring neighboring Sudan.

De 7000 afrikanske soldatene som står i Darfur har ikke lykkes med å stanse overgrepene som hittil har tatt livet av rundt 200 000 mennesker og drevet 2 millioner på flukt. Situasjonen karakteriseres av FN som verdens verste humanitære katastrofe.

Menneskerettighetsrådet har på lik linje med Den arabiske liga avslått å øke presset på regjeringen i Khartoum. Samtidig som FN`s generalsekretær forgjeves forsøkte å skaffe støtte fra Den arabiske liga i Riyadh, forsøkte europeiske diplomater i Geneve å få Menneskerettighetsrådet til å vedta en tidligere utarbeidet, kraftig fordømmelse av folkemordet i Darfur.
Resolusjon som endelig ble vedtatt er imidlertid basert på et tysk forslag som unnlater å påpeke den sudanske regjeringens ansvar, samt et enda svakere, afrikansk-støttet forslag som ikke engang nevner overgrepene som pågår. Menneskerettighetsrådet vedtok i samme anledning en resolusjon som etter alminnelig oppfatning har til hensikt å forby kritikk av islam.

I Riyadh gjorde Sudans president Bashir det nok en gang klart at Sudan vil anse ethvert engasjement fra FN som en krenkelse av Sudans selvstendighet, og at utenlandske tropper utelukkende vil eskalere folkemordet i Darfur fremfor å bidra til en løsning. I stedet signerte president Bashir en avtale som tillater FN å bistå humanitært. Signeringen utløste ikke større optimisme blant FN`s representanter:

U.N. officials noted yesterday that Mr. Bashir had signed, and violated, four similar pacts in recent months.

– I am cautiously pleased that this agreement has been signed and publicized, the U.N. humanitarian coordinator, John Holmes, told the Associated Press while visiting Darfur refugees in neighboring Chad.
– Whether they will actually implement what they say» is the question, he said.

The New York Sun: Arabs Rebuff Ban’s Plan To Aid Darfur