Kinas president Xi Jinping i videokonferanse med Tysklands statsminister Angela Merkel, EU-rådets president Charles Michel og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen den 14. september 2020. Foto: Pang Xinglei / Xinhua via AP / NTB.

Etter sju års forhandlinger ser en gjensidig investeringsavtale mellom Kina og EU å bli en realitet innen kort tid. Det bekrefter begge partene i forhandlingene, skriver Bloomberg.

“Now the negotiations are in the final stage,” Chinese Foreign Ministry spokesman Wang Wenbin said at a briefing in Beijing on Friday. “I believe as long as both sides can take care of each other’s concerns and walk toward each other, we will be able to achieve goals set by our leaders.”

Både Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron har gitt sin støtte til den prinsipielle enigheten som er oppnådd mellom partene, som kan munne ut i en avtale før årsskiftet.

“We are not quite there yet but it’s definitely feasible that, if things move forward as they are moving now, that we can conclude still this year,” Valdis Dombrovskis, executive vice-president in charge of economic matters at the European Commission, the EU’s executive arm in Brussels, told Bloomberg Television on Friday.

Kina investerer i øyeblikket mer i EU enn omvendt, noe avtalen er ment til å balansere. Til gjengjeld er den diplomatiske triumfen størst for Kina, som ønsker sterkere bånd til Europa.

EU har kritisert Kina for menneskerettsbrudd på hjemmebane og økt militær aktivitet i nærområdene, men ser ikke ut til å ha prinsipielle betenkeligheter med større gjensidig avhengighet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂