Kinas visestatsminister Han Zheng og USAs klimautsending John Kerry snakker sammen på videolink i Beijing den 16. april 2021. Foto: Zhang Ling / Xinhua via AP / NTB.

USA og Kinas klimautsendinger, John Kerry og Xie Zhenhua, er etter to dagers klimasamtaler blitt enige om en felles erklæring som forplikter de to landene til å samarbeide med hverandre og andre land om klimaspørsmål.

Associated Press (AP) skriver:

The two countries “are committed to cooperating with each other and with other countries to tackle the climate crisis, which must be addressed with the seriousness and urgency that it demands,” the statement said.

Språket i den felles erklæringen fra verdens to største økonomier er «sterkt», kommenterer Kerry. Innholdet i erklæringen er imidlertid ikke konkret, utover det at USA og Kina skal fortsette å snakke sammen om klima.

Samtidig er det få tegn til at Kina beveger seg nevneverdig i saken før klimatoppmøtet USAs president Joe Biden har invitert til 22. og 23. april, der det gjenstår å se om Kinas president Xi Jinping vil delta.

Den kinesiske viseutenriks­ministeren har allerede dempet forventningene:

It’s unclear how much Kerry’s China visit would promote U.S.-China cooperation on climate issues.

While Kerry was still in Shanghai, Chinese Vice Foreign Minister Le Yucheng signaled Friday that China is unlikely to make any new pledges at next week’s summit.

Hurtige endringer i Kina er lite realistiske, sier Le Yucheng:

“For a big country with 1.4 billion people, these goals are not easily delivered,” Le said during an interview with The Associated Press in Beijing. “Some countries are asking China to achieve the goals earlier. I am afraid this is not very realistic.”

Kinas kommunistparti har signalisert at klimautslippene pr. BNP skal reduseres med 18 prosent i løpet av fem år, men med Beijings ambisjoner om økonomisk vekst betyr det i realiteten en økning i utslippene.

Kina har tidligere kunngjort at landet vil øke sine egne utslipp frem til 2030, for siden å bli «karbonnøytrale» innen 2060.

I 2020 økte Kina sin produksjon av kullkraft med 38,4 gigawatt.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.