USAs klimautsending John Kerry (D) har store ambisjoner for kampen mot klimaendringer. Det ble tydeliggjort i et intervju med klimaredaktør Ben Adler i Yahoo News fredag.

– Vi må jobbe med Kina, vi må jobbe med India. Vi må til og med finne en måte, etter hvert, jobbe med Russland, hvis vi kan finne en løsning på krigen i Ukraina, sa Kerry.

Hvis bare ett av disse landene velger å ikke endre sin energibase, så blir det mye vanskeligere, kanskje umulig, for resten av verden å nå klimamålene sine, mener Kerry.

Kerry sitter i Det nasjonale sikkerhetsrådet og i regjeringen til Biden.

– President Biden bemyndiget meg til å nå ut til Kina og jobbe med Kina, noe vi har gjort i to år, og med en viss effekt, sa Kerry videre.

– Men ikke så mye som vi trenger, til syvende og sist.

For en måneds tid siden klaget Kerry på at den økte spenningen mellom Kina og USA skadet samtalene om klima. Dette var etter at flere ballonger ble skutt ned av amerikanerne i februar.

Amerikanerne hevdet dette var kinesiske spionballonger, mens kineserne hevder det dreide seg om værballonger.

USA og Kina kom med en felles erklæring i 2021 om å gå aggressivt til kamp mot klimautslipp. Kerry skal angivelig ha hatt et produktivt arbeidsforhold med Kina helt siden han var utenriksminister (2013–17) under president Obama.

I 2022 startet Kina byggingen av seks ganger så mye kullkraft som resten av verden til sammen, en økning på 50 prosent siden 2021.

Også India satser hardt på kullkraft. Indias energiminister Raj Kumar Singh sa i september at landet trengte å øke sin kullkraft med 56 GW innen 2030, en økning på 25 prosent.

Russland har tilgang til enorme mengde av gass og olje, men har også verdens nest største kullreserver. Samtidig pågår krigen i Ukraina.

Kerry står foran en vanskelig oppgave.

Biden Climate Envoy John Kerry Says U.S. Needs to Work with China, Russia on Climate Change 

Les også:

John Kerry om klimaplaner: – Vi kunngjør ikke dette for verden i dag

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.