Foto: Ministry of Environment, Forest & Climate Change, Government of India / Facebook.

Kina anklages for å ha lagt hindringer i veien for klima­forhandlingene under et møte mellom klima- og miljøvern­ministrene i G20-landene som denne uken har funnet sted i Chennai i India.

Den kinesiske delegasjonen nektet å diskutere temaer som metanutslipp eller reduksjon i bruken av kull, olje og gass, opplyser flere kilder med kjennskap til forhandlingene til Financial Times.

Dermed er det dårlige utsikter til å få i havn en avtale som tar sikte på både å satse tungt på fornybar energi og slutte med fossile energikilder, skriver London-avisen.

Kinas ødeleggende taktikk har hittil vært usett, kommenterer en diplomatisk kilde:

“I’ve never seen such wrecking tactics employed at a multilateral meeting before,” said one person at the negotiations in Chennai in India, the current holder of the G20 presidency.

Særlig den kinesiske sjefsforhandleren får passet påskrevet:

Another person familiar with the talks described the Chinese negotiator as a “one-man wrecking ball”.

China’s foreign ministry did not immediately respond to questions.

Atter en annen kilde kaller Kinas opptreden, som ble støttet av Saudi-Arabia, for sjokkerende og stadig mer saboterende:

A participant in the discussions described China’s stance — backed by Saudi Arabia — as “stunning” and “increasingly obstructive”.

Dette er et problem for verden, sier Financial Times’ kilder.

Klimamøtet i G20 var ment til å bane veien for en avtale, blant annet om utslippsregnskap og erstatning for klimaskader, under FNs neste klimatoppmøte (COP28), som går av stabelen i Emiratene fra 30. november til 12. desember.

Møtet mellom USAs klimautsending John Kerry og hans kinesiske kollega Xie Zhenhua ser altså ikke ut til å ha gjort Kina mer velvillig innstilt til klimapolitikk etter vestlig mønster.

Kina har i teorien forpliktet seg til å bli «klimanøytralt» innen 2060, ti år etter de vestlige landene, men Financial Times minner om den kinesiske president Xi Jinpings forbeholdne innstilling i saken:

But President Xi Jinping has said that the “method, pace and intensity to achieve this goal should and must be determined by ourselves, and will never be influenced by others”.

Xis uttalelse reiser spørsmål om hvorvidt Kina kan forventes å holde noen internasjonale avtaler dersom de skulle være i strid med kinesiske interesser.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.