Foto: Andy Wong / AP / NTB.

Kinas president Xi Jinping er ikke fysisk tilstede under G20-møtet i Roma, men holdt lørdag likevel et innlegg på videolink fra Kina.

I et av de mest presserende geopolitiske spørsmålene, som også vil komme opp under klimatoppmøtet i Glasgow, nemlig om forpliktende kutt i utslippene av klimagasser, ordla Xi Jinping seg med tvetydighet overfor G20.

Det italienske nyhetsbyrået Adnkronos rapporterer:

Når det gjelder reduksjoner i utslippene, oppfordret presidenten de mest utviklede landene til å gå foran med et godt eksempel. Xi presiserte at landene med en avansert økonomi må «vise full forståelse for vanskelighetene og bekymringene hos land under utvikling, gjennomføre sine finansielle forpliktelser når det gjelder klimaet, og skaffe til veie teknologi og annen støtte til land under utvikling».

Kina slipper ut mer CO2 enn noe annet land i verden, bygger flere nye kullkraftverk, og har tidligere sagt at landets utslippstopp vil komme i 2030, mens 2060 er blitt nevnt som året for Kinas ambisjoner om nullutslipp.

Den kinesiske presidenten tok også til orde for multilateralisme. Ifølge Xi må G20

«tenke på menneskehetens fremtid og folks velstand, øke åpenheten, inkluderingen og samarbeidet til alles fordel, og få i stand en reell multilateralisme».

Xi uttalte seg også om koronapandemien: Stigmatisering og «politisering av jakten på pandemiens opphav er i strid med en solidarisk ånd», sa den kinesiske presidenten ifølge ANSA.

Med dårlig skjult adresse til G7 sa Xi Jinping også at «ideologier» og «mindre sirkler» som landet er utelukket fra, «ender med å skape barrierer og hindringer, og skade den vitenskapelige og teknologiske innovasjonen», rapporterer RAI News.

Slutterklæringen fra G7-møtet i Cornwall i juni inneholdt uvanlig sterk kritikk av Kina, blant annet for menneskerettsbrudd og manglende fair play i internasjonal økonomi, og tok også til orde for ny granskning av koronautbruddet. Omtrent samtidig omtalte NATO-sjef Jens Stoltenberg Kina som en strategisk utfordring for Vesten, samt at det pågår en strategisk konkurranse mellom systemer.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂