Det kan se ut til at vestlige land mener det de sier når de lover å kutte 50 prosent av karbonutslippene innen 2030 slik Biden gjorde. Hele vår økonomi er bygget på fossilt drivstoff. Det er ren fantasi å tro at man kan svitsje til grønn energi på så lite som ni år. Dvs. det kan gå hvis man vil ødelegge økonomien.

Det er bare en makt som tjener på det: Kina. Kina har frikort sammen med India i henhold til Parisavtalen. Ikke rart Kina er begeistret for avtalen. Men det sier ikke kineserne høyt. De krever i stedet enda mer av den vestlige verden slik at de enda raskere kan bli verdenspolitikkens top dog.

Hvis Biden hadde hørt godt etter ville han hørt Xi Jinping si at Kina ville nå toppen i 2030, samme år som USA har halvert sine utslipp. Slik illustreres styrkeforholdet: Om ni år har USA svekket sin økonomi og Kinas vil være på topp. Når Kina er på topp vil vi få se hva Kina virkelig står for. Spør hongkongkineserne. De vet.

Under den kalde krigen hadde Vesten encounters med Sovjetunionen som fortalte om et system der menneskeliv ikke betød noe. Sting sang: The Russians love their children too. Men russerne drakk seg ihjel i protest mot regimet og Kreml sørget for vodkaen.

Demokratier har kort hukommelse. Sytti år etter den annen verdenskrig er ofrene og prøvelsene glemt. Folk mangler fantasi til å forestille seg hva et oppadstigende diktatur er i stand til.

Putin er en liten teddybjørn sammenlignet med Xi Jinping. Men det eneste vestlige medier skriver om er trusselen fra Russland. De har bestemt seg for å gå til sengs med kineserne. Kineserne slapp viruset løs på verden og de slipper unna ansvaret. Verdens manglende reaksjon vil utvilsomt prege vårt forhold til Kina i fremtiden. Beijing så at Vesten manglet vilje til å kjempe for sine samfunn, selv under en pandemi som kostet millioner av menneskeliv og skadet økonomien alvorlig.

Men klima er vestlige politikere villig til å påta seg ofre for. Dvs det er ikke deres ofre, det er våres. Ved å legge ned fossil energi ødelegger de det moderne industrisamfunnet.

– Vi må være forpliktet til en grønn utvikling. Å forbedre miljøet er å styrke produktiviteten, sa presidenten for verdens mest folkerike land.

Xi sa at rike land og som er ansvarlige for større historiske CO2-utslipp, bør påta seg mer av ansvaret og både gjøre endringer i egne land og hjelpe utviklende land til å finansiere overgang til lavutslippsøkonomier.

– Vi må være forpliktet til prinsippet om felles, men differensiert ansvarsdeling, sa Xi. (NTB)

Xi Jinpings strategi er alltid å kreve mer av Vesten og Vesten føyer seg. Xi har lært vestlige menneskers svakhet. De har en lengsel etter å bøye seg. De står i kø for å besøke Beijing. Til syvende og sist vil det være Beijing som bestemmer utslippskravene, liksom de bestemte om covid19 var smittsomt mellom mennesker.

WHO var føyelig og danset etter Beijings pipe. Trump gjennomskuet dem og trakk støtten.

Ikke før var Biden på plass var han gjenopptok den. USA betaler med penger det ikke lenger har.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.