Byråene tar fortsatt bilder av mimikken til Trump som kan illustrere negative karakteristikker. Men det kommer også noen bilder hvor man ser at Trump er «forceful» – bydende. Her fra pressebriefen mandag 20. april. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Trump varslet i natt at han vil undertegne en executive order – et direktiv – som vil suspendere innvandringen til USA mens pandemien pågår.

«In light of the attack from the Invisible Enemy, as well as the need to protect the jobs of our GREAT American Citizens, I will be signing an Executive Order to temporarily suspend immigration into the United States!» the president tweeted.

Suspenderingen er midlertidig, slik koronaloven i Norge er midlertidig. Dvs. at de kan forlenges.

Bakgrunnen for vedtaket er at USA har 22 millioner arbeidsløse og det ville vært politisk selvmord for Trump hvis migranter strømmet inn og tok jobbene når økonomien starter opp igjen.

A top DHS official told the outlet that “22 million unemployed Americans and counting due to COVID-19″ had prompted Trump to act.

Ytterligere tre stater – Georgia, Tennessee, og South Carolina la frem planer for å starte opp igjen deler av økonomien.

Trump lovte i valgkampen i 2016 at grensene skulle stenges for illegal innvandring. Demokratene gikk motsatt vei: De vil ha åpne grenser. Det kan være Trump ønsker å demonstrere at han er villig til og har makt til å stenge grensene.

Obama undertegnet executive orders på rekke og rad da Demokratene mistet flertallet i Kongressen. Det er en måte å styre på uten å bli helt lame duck, passivisert.

Responsen var positiv fra Republikanere og medier som the Spectator, USA:

Rep. Paul Gosar, R-Arizona, applauded the planned executive order, and suggested a total immigration suspension should continue indefinitely. «Thank you, @realDonaldTrump!» he wrote. «All immigration to the United States should halt until every American who wants a job has one!»

«Given tens of millions of Americans are out of work right now and we’re battling a virus that spreads through human-to-human transmission I am dying to hear one coherent argument against this,» wrote Spectator USA’s Washington editor Amber Athey.

Demokratene gjentar at Trump forsøker å redde sitt eget skinn og vil unngå å bli holdt ansvarlig.

Rep. Don Beyer, D-Va. kalt vedtaket for «fremmedfiendtlig syndebukk-gjøring».

Trump handler politisk, Demokratene handler moralistisk. Det er heller ikke faktuelt grunnlag for å si at Trump ikke tok epidemien alvorlig. Demokratene vedble å kritisere ham for innreiseforbudet lenge etter at det var vedtatt.

Kamala Harris:

Added Sen. Kamala Harris, D-Calif.: «Trump failed to take this crisis seriously from day 1. His abandonment of his role as president has cost lives. And now, he’s shamelessly politicizing this pandemic to double down on his anti-immigrant agenda. Enough, Mr. President. The American people are fed up.»

Det er grenser for hvor mange ganger man kan gjøre en politisk helomvending uten at velgerne husker det. Da Trump proklamerte innreiseforbudet fra Kina, kommenterte Joe Biden:

Within hours, Joe Biden campaigned in Iowa and told the crowd that Americans “need to have a president who they can trust what he says about it, that he is going to act rationally about it. … This is no time for Donald Trump’s record of hysteria and xenophobia – hysterical xenophobia – and fearmongering to lead the way instead of science.”

 

 

 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.