Endelig en seier. May har sikret seg et mandat og handlingsrom overfor EU. Får hun ingen innrømmelser – og EU har ikveld bundet seg til masta – blir det en hard brexit. Foto: Mike Duffy/Reuters/Scanpix

EU har selv sørget for at den sannsynlige utgangen på Brexit blir en hard utgave, uten noen avtale.

Parlamentet hadde ikke før vedtatt av avtalen skulle reforhandles på et par viktige punkt før EU slo døra igjen i ansiktet på britene.

Det virker ikke som om EU hører eller forstå at britiske velgerne oppfatter hva de sier. Slik har det vært i flere tiår og denne døvheten er den virkelige grunnen til at britene vil ut.

Underhuset i London vedtok tirsdag kveld et krav om at utmeldingsavtalens kontroversielle løsninger for irskegrensa – avtalens såkalte backstop for Nord-Irland – må endres før de folkevalgte kan godkjenne avtalen.

Det kommer ikke på tale, lyder svaret fra EU.

– Utmeldingsavtalen er og blir det beste og eneste som kan sikre at Storbritannia går ut av EU på en velordnet måte. Backstopen er del av utmeldingsavtalen, og utmeldingsavtalen er ikke åpen for reforhandling, sier Preben Aamann, som er talsmann for EUs president Donald Tusk.

Aamann legger til at dette ble ettertrykkelig fastslått av stats- og regjeringssjefene allerede på EUs forrige toppmøte i desember.

 

Det Tusk sier er: My way or no way. Da får han ingenting. Britene krasjer ut av EU 29. mars.

May var optimistiske på egne vegne:

– Med dette har et flertall av de folkevalgte erklært at de vil støtte en brexitavtale med endringer i løsningen for irskegrensa. Det betyr at hvis vi får endret på dette og skaffet forsikringer om arbeideres rettigheter, finnes det muligheter til å få godkjent en avtale, sa hun.

Men EU skyter forhåpningene ned før blekket er tørt.

Det er litt for tydelig at EU håpet på en løsning som ville latt EU sitte med alle kortene. Labour  stilte to forslag som er så servile at det ville eliminert brexit.

NTB får opplyst at Aamanns uttalelse er EUs offisielle reaksjon på tirsdagens avstemning, og at uttalelsen er forankret hos samtlige medlemsland.

Med sin steile holdning viser EU at de ikke er interessert i forhandlinger. De vil ha underkastelse, en permanent åpen grense med Nord-Irland slik at Storbritannia i realiteten fortsetter som medlem av tollunionen for alltid.

Denne gangen har den ene lederen etter den andre stått frem og sagt det samme: Det er ikke noe å forhandle om. Det sier de samme dag som Parlamentet skal stemme om nye forhandlinger. EU er totalt umusikalske.

Macrons språkbruk forklarer hvorfor han har problemer med opinionen: Først avslår han å forhandle og så ber han britene finne frem til en ny avtale. På EUs premisser selvsagt.

– Avtalen er det beste det er mulig å oppnå, og det er ikke mulig å forhandle den, sa Macron under et toppmøte i Kypros tirsdag kveld.

– Den britiske regjeringen må raskt legge fram sine neste steg for å hindre exit fra EU uten noen avtale. Ingen av oss ønsker dette, men vi må alle forberede oss på det, sa han videre. (NTB)

May styrer nå mot en no deal hvis EU ikke gir innrømmelser. Parlamentet vedtok at det skal være en avtale, men May understreket at det ikke er bindende.

Ett nederlag ble det likevel for May. Underhuset slo nemlig fast at Storbritannia ikke skal forlate EU uten en utmeldingsavtale, noe som er tungt å svelge for May.

Hun understreker imidlertid at tirsdagens avstemning ikke er juridisk bindende for regjeringen.

– Å simpelthen være mot «no deal» er ikke nok til å stoppe det, slo May fast. (NTB)

Hvis Parlamentet stilles overfor et fait accompli vil det ikke ha noe valg. Utmarsj uten avtale.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂