29. mars kl. 23.00 rykker stadig nærmere for britene. Uten en exit-avtale med EU eller en forlengelse av artikkel 50 (utmeldingen fra EU), så kan kaoset bli komplett.

Mange ønsker å hale ut tiden. I mellomtiden forbereder regjeringen seg på at de kan komme til å trenge å innføre en sivil unntakstilstand i landet med Civil Contingencies Act 2004. Kilder i Westminster, som The Sunday Times har snakket med, sier at unntakstilstand ble et debattema for en ukes tid siden.

“The overriding theme in all the no-deal planning is civil disobedience and the fear that it will lead to death in the event of food and medical shortages,” another source told The Sunday Times last week.

En undersøkelse fra i fjor høst viste at Leave-velgerne dør ut og stadig flere unge Remain-velgere blir gamle nok til å delta i en ny folkeavstemning. De demografiske endringene gjør at Remain-velgere øker med 235.000 per år, mens Leave-velgerne synker med 260.000. De eldre Leave-velgerne dør ut og de yngre som ikke stemte i 2016 sier at de nå ville ha stemt Remain.

Selv med scenarioet at ingen har skiftet mening etter folkeavstemningen i 2016, så viste YouGov at balansen skiftet til Remain den 19. januar i år. Den 29. mars vil Remain ha en majoritet på rundt 100.000 velgere. Av demografiske årsaker. De som husker et selvstendig og stolt Great Britain, reduseres i antall – bokstavelig talt.

I går kastet David Miliband (som ble tatt innersvingen på av sin yngre bror Ed under ledervalget til i Labour i 2010) seg inn i diskusjonen om en ny folkeavstemning. Han mener at det er demokratisk å gjennomføre en ny folkeavstemning nå «for at folk skal kunne bekrefte sitt valg nå som detaljene er kjent». Ser vi starten på en politisk gjenoppstandelse?

«There is a democratic case for a second referendum,» he told BBC News. «There is an economic case, as well as a social case. «It starts with the fact that the Brexit people were promised is not on offer and so it’s right that they should have the chance… to affirm their vote now that the details are known.»

En undersøkelse fra 22. januar i år viste at Leave-tilhengerne var like godt informerte som Remain. Remain-siden har hatt en tendens til å fremstille Leave-velgerne som uopplyste ignoranter som ikke forstår hva som er best for dem.

Det er spesielt engelskmenn som vil ha en no-deal Brexit. Skottene vil helst forbli i EU, og det vil også Nord-Irland hvor bekymringen for «hard» grense mot Irland er økende. Demonstranter utkledte som soldater på grensen i dag viser det sannsynlige problemet som vil oppstå.

NTB møtte Sinn Feins representant, Martina Anderson, i Brussel. Anderson vil benytte anledningen til en irsk gjenforening, noe hun har kjempet for hele sitt liv. Sinn Fein er historisk kjent for å være den politiske armen til IRA.

– Hvis folket får et valg, tror jeg de vil stemme for irsk gjenforening for å bli værende i EU, heller enn å gå inn i det ragnaroket og kaoset som vil følge når Storbritannia går ut av EU, sier Anderson.

– Det fins ingen god brexit for oss, sier hun.

Den irske statsministeren Leo Varadkar har sagt at soldater kan måtte returnere til grensen mellom Irland og Nord-Irland.

In a worst-case scenario, a hard border could «involve people in uniform and it may involve the need, for example, for cameras, physical infrastructure, possibly a police presence, or an army presence to back it up,» Mr Varadkar said. He told Bloomberg: ”The problem with that in the context of Irish politics and history is those things become targets.»

 

En av politikerne som vil hale ut tiden er Yvette Cooper fra Labour som ønsker å forbli i EU.  Hun vil utsette artikkel 50, og får David Milibands støtte (selv om han altså ikke engang er politiker lenger). Det er nok et lite hinder i veien: En slik søknad til EU, må alle EU-landene si seg enige i.

En leserundersøkelse i thejournal idag viser at over halvparten av de som deltok tror det blir en utsettelse.

Den britiske regjeringen sier fremdeles at det er helt uaktuelt å kansellere Brexit.

 

Forhåpenligvis blir ikke Brexit så ille som dette.

 

Storbritannia er en delt nasjon som også er splittet i regionale interesser og historie. United Kingdom – it ain’t.  

The Sunday Times

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.