George Soros deltar i en diskusjon under et årlig møte i Clinton Global Initiative i New York den 27. september 2015. Foto: Brendan McDermid / Reuters / Scanpix.

 

Et tegn på hvilken skjellsettende begivenhet valget av Donald Trump som USAs president var, er at mektige parter på den tapende siden aldri har gitt opp håpet om å kunne annullere valgresultatet og forhindre dets konsekvenser. Hvilke skadevirkninger en slik kamp måtte avstedkomme, anses som fullstendig underordnet.

At Storbritannia ved en folkeavstemning besluttet å melde seg ut av EU, har tilsynelatende utløst lignende krefter. Motarbeidelse av Brexit ser ut til å være en annen side av den samme kampen.

The Telegraph kan nå avsløre at den ungarsk-amerikanske investoren George Soros har gitt penger til «Best for Britain», en kampanjeorganisasjon som forsøker å forhindre at Brexit blir gjennomført.

I den hensikt vil organisasjonen ta til orde for at det gjennomføres en ny folkeavstemning:

The investor is one of three senior figures linked to the Remain-supporting campaign group Best for Britain who plan to launch a nationwide advertising campaign this month, which they hope will lead to a second referendum to keep Britain in the EU.

The campaign is trying to recruit major Tory donors in an attempt to undermine Theresa May.

It also plans to target MPs and convince them to vote against the final Brexit deal to trigger another referendum or general election, according to a strategy document leaked from a meeting of the group.

The document says the campaign, which will begin by the end of this month, must “wake the country up and assert that Brexit is not a done deal. That it’s not too late to stop Brexit”.

Soros’ fulle engasjement i saken kom for en dag etter at han sist mandag hadde en rekke prominente gjester hjemme hos seg i London. Der var blant andre tidligere Labour-statsråd Lord Malloch-Brown, forretningsmannen Stephen Peel og reklamemannen Sir Martin Sorrell, som kanskje er tiltenkt en rolle i gruppens planlagte «gerilja-markedsføring».

A select group of Tory donors were also hosted by Mr Soros, who has donated £400,000 to Best for Britain through his Open Society Foundation.

Det lekkede dokumentet gir klare indikasjoner på sterk besluttsomhet hos disse finere aktivistene:

“We must prevail decisively so reassuring Europe that our return will be permanent,” it states.

Denne innstillingen om ikke å gi seg før slaget definitivt er tapt, ser ut til å ha fått en viss spredning, og det er logiske forbindelser mellom kampen mot Brexit og kampen for maksimal globalisering – kall det gjerne «sumpen».

Et eksempel på det gav David Miliband i et nylig intervju med Corriere della Sera. På spørsmål om det er en illusjon å tro at Brexit kan stanses, svarer den tidligere Labour-lederen – som nå er leder for NGO-en International Rescue Committee – at man «helt til det siste ikke i ett sekund må slutte å gjenta at Storbritannia har det mye bedre i EU enn utenfor».

Miliband innrømmet samtidig at «dessverre tror jeg at vi går ut til slutt». Og kanskje tenkte gjestene til Soros det samme:

However, sources at the dinner said the message fell flat and the donors left without pledging any money.

Statsministeren er fast bestemt på å gjennomføre Brexit, skriver Reuters:

Prime Minister Theresa May says Britain will leave the EU on March 29, 2019 and that there will not be a rerun of the referendum, though opponents of Brexit want another vote.

Selv om May skulle bli nødt til å trekke seg, er det kanskje vanskelig å se for seg at hun etterfølges av noen i Det konservative partiet som vil gi slipp på Brexit.

Det å gjennomføre en folkeavstemning nummer to er ensbetydende med å si at et flertall av britene ikke forstod sitt eget beste den 23. juni 2016, samt at Storbritannia kan la seg manipulere til å «stemme riktig» etter først å ha «stemt galt», slik Irland har gjort tidligere.

Noe slikt sømmer seg ikke for en stormakt som er demokratiets mor, og som jo kan revitalisere nettopp demokratiet sitt ved å forlate EU. Men sumpen vil gjøre alt den kan for at kostnaden skal bli så høy som mulig.

 
 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!