15 gartneriarbeidere har mistet jobben og 17 er permittert på det lokalt berømte Wiig Gartneri på Jæren. Begrunnelsen er den høye strømprisen.

Gartnerisjef Kåre Wiig driver et 60 mål stort gartneri på Klepp. Han sier til NRK at han taper penger om strømprisene ikke går ned, og at han derfor nylig har sagt opp 15 ansatte og sendt permitteringsvarsel til 17 ansatte.

«Det grønne skiftet» fører paradoksalt nok til at gartneriet på Klepp også må  kaste agurkplanter som kunne gitt en halv million agurker på nyåret.

Kåre Wiig er en driftig og nyskapende gartner, som har dyrket Norges kanskje beste tomater i en årrekke. Under koronaen løste han problemet med manglende arbeidskraft fra utlandet ved å engasjere lokale pensjonister.

Han sier til NRK at situasjonen vil få dramatiske konsekvenser. For han kan ikke redusere strømforbruket uten å redusere produksjonen. Dermed mister folk jobben.

Dette vil trolig føre til en betydelig prisøkning på tomater, og dermed blir en forbruksvare forvandlet til en luksusvare.

Wiig føler med de ansatte som mister jobben.

– Men vi har ikkje råd til å lønne dei når situasjonen er slik han er i dag, forklarer han.

Vi som ikke er direkte berørt vil også merke dette, ved dyrere tomater og dårligere agurker.

Dessverre er det ifølge olje- og energiministeren Marte Mjøs Persen (Ap) ingenting våre politikere kan gjøre med situasjonen. For vi har jo forpliktelser.

– Det jeg kan si, er at det å begrense overføringskapasiteten i utenlandskablene våre av prisregulerende hensyn, det er det ikke anledning til i avtalene som vi har inngått med de landene som vi har bygget kabler til.

Dessuten er ikke det vi opplever en krise:

– Men vi har ikke noen kraftkrise eller strømforsyningskrise i Norge i dag, vi har en situasjon med svært høye strømpriser, konstaterer hun (NTB).

Gartneri seier opp 15 personar på grunn av høg straumpris

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.