De høye strømprisene fører til krise for små og mellomstore bedrifter. NRK rapporterer om et bakeri i Flekkefjord hvor eierne har sluttet å ta ut lønn i håp om å beholde så mange ansatte som mulig. To ansatte er allerede sagt opp.

Årsaken er en femdobling av strømregningen, bestemt av våre politikere, som gjerne snakker om «dugnad» og omsorg for «vanlige folk».

– Vi skulle klart oss godt og kunne holdt på alle de ansatte hvis det ikke var for de høye strømprisene, sier Leif Reppen.

Han er personalansvarlig på Reppen Bakeri i Flekkefjord.

– Vi så tidlig at dette ville bli et problem for oss. Vi eiere har sluttet å ta ut lønn for å kunne holde på resten av de gode ansatte vi har hos oss.

Konsekvensene er færre arbeidsplasser og kutt i produksjonen. Prisøkninger kan forventes, så alle vil merke dette på lommeboka.

Småbedriftene får ingen støtte til de høye strømregningene. Milliardærer og sårbare folk tilgodeses. Hardt arbeidende næringsdrivende er ikke verdt noen ting.

Tidligere har det blitt vedtatt strømstøtte til husholdninger, bøndene, idrettslag og frivillige organisasjoner.

Men det finnes ingen ordning som hjelper de mindre bedriftene med strømregningen.

Kvadraturen Rens og Vask i Kristiansand har fått femdoblet strømregningen, og innehaver Anna Hedqvist er ikke optimistisk.

– Små bedrifter må få samme støtte som husholdningene. Ellers går vi på dunken hele gjengen, sier hun til NRK.

Den eneste trøsten er at hun ikke har noen ansatte, så hun har ingen å permittere.

Geir Grindland er daglig leder i InkassoPartner i Kristiansand. Han frykter konsekvensene av de høye strømregningene.

– Det siste kvartalet har vi hatt en økning på over 20 prosent i inkassosaker mot små og mellomstore bedrifter sammenlignet med fjoråret.

Som vi meldte nylig, har nesten en tredjedel av tomatbøndene i Norge planer om å legge ned. De vanvittige strømprisene gjør det umulig å drive lønnsomt i mange næringer.

Les også: Om lag hver tredje tomatbonde vil legge ned i år

Klima og nedstengning er «den nye oljen». Konsekvensene er uante. Kanskje ender det i et boligkrakk?

Les også: Står vi foran et krakk i boligmarkedet?

Innvandring og bistand fortsetter som før, vi har alltid penger til slikt som ikke er til fordel for norske menn og kvinner.

Tilliten til norske politikere er, for meg, ikke-eksisterende.

Små bedrifter sliter på grunn av dyr strøm: – Frykter konkursras 

Kjøp Kents bok her!

a>

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.