Sondre Hansmark er ikke lenger politiker. Den 26 år gamle, nylig avgåtte lederen for Unge Venstre, har nå begynt som influenser (lobbyist) i Civita. Moralist har han alltid vært, og denne gang lyder budet: – Det er verst for deg, hvis du er for fattig til å betale strømregningen.

Nå har den unge mannen som tidligere har stilte seg åpen for et frislipp av cannabis og LSD, fått enda en visjon. Et innlegg som sto på trykk i Dagens Næringsliv sist torsdag, er nå sluppet fri på nettsidene til «tankesmien Civita». Å si at liberalisten hyller de høye strømprisene er kanskje å ta litt i, men det er sannelig ikke langt unna.

Vi må tåle høye strømpriser

Men høyere strømpriser er ikke ensidig negativt. Det er ingen tvil om at fordelingseffekten er uheldig – husholdninger med lave og vanlige inntekter kan slite med å betale regningene sine, og det kan gi økte kostnader for industri og bedrifter. På den andre siden gjør høyere kraftpriser at det blir mer lønnsomt å bygge ut fornybar energi, og det gjør den norske vannkraften mer verdifull.

Ikke nok med at den politiske broileren har liten forståelse for hvordan strømprisene ikke bare rammer de som har minst, men også små og mellomstore bedrifter som hans parti Venstre jo i alle år har sagt at de støtter. Mon tro hva eiere og ansatte ved en av Europas ledende plogfabrikanter, Kverneland industrier, sier til denne holdningen? De har blitt presset/latt seg presse fra skanse til skanse. Ut med oljen, over til gass. Så ble gass fy-fy, så da la de om til strøm.

– Jeg føler at vi blir straffet for å ha gått over til elektrisitet, konstaterer administrerende direktør Lars Rotseth til Nettavisen. (Høye strømpriser tenner folks raseri)

Eller, Hansmark kunne også hatt nytte av en prat med arbeiderne og eierne av Elkem:

Strømprisen bekymrer også industriaktøren Elkem, som denne uken gjentok sitt krav om at Norge må begrense krafteksporten, og i tillegg vil bremse elektrifiseringen av sokkelen for å sikre billig strøm over tid. (E24)

– Yippi! Enda dyrere strøm

Les sitatet fra Hansmark en gang til. Her er det: «På den andre siden gjør høyere kraftpriser at det blir mer lønnsomt å bygge ut fornybar energi…»

Altså: Dette er lobbyist-tale for at at norske forbrukere skal være med på å finansiere enda flere fuglekvern-installasjoner på norske knauser og berg. Mere av det som allerede har fått strømprisene til å gå i lufta!

Glem heller ikke siste ledd i setningen: «…gjør den norske vannkraften mer verdifull…»

Akkurat. Hvem tjener på det? Forbrukerne? Bedriftene? Nei, selvsagt ikke. Gevinsten går til krafteksportørene, som Statkraft eller selskapet som er heleid av Oslo kommune, Hafslund:

Skjermdump: Finansavisen

Såpass må vi tåle, mener den liberale lobbyisten (våre uthevelser, Red.anm,):

Når prisene på kull, gass og CO2 går opp, vil det derfor påvirke prisene for all strømproduksjon. Mens det ikke koster noe å utnytte vindkraften eller solen (når du først har investert i solceller eller vindkraftanlegg), må man kjøpe inn gassen eller kullet som skal til for å drive de fossile kraftverkene.

Kjære Allstyrende! Med slike rådgivere er det ikke rart at Civita ifølge Proff.no har  en «Ikke tilfredsstillende» lønnsomhet, selv om både likviditet og soliditet får karakteren «Meget bra«.  Hansmark briljerer videre:

Når det koster mye å produsere kraft ved hjelp av fossile brensler, betyr det at de fornybare kraftprodusentene tjener mer penger, og at utbyggingstakten for solenergi og vindkraft går raskere, og at utfasing av fossile kraftverk skjer tidligere enn forventet.

Vi trenger mer fornybar energi dersom vi skal løse klimakrisen. De høye strømprisene vi opplever for tiden, er et signal om at det er økende etterspørsel, og at innsatsfaktorene i fossil kraftproduksjon blir dyrere fremover.

Det kommer til å tvinge frem investeringer i fornybar kraftproduksjon.

Jadda.

Hansmark avslutter med en liten advarsel til sine klimasosialistiske venner i SV og Rødt:

Med godt utbygde mellomlandsforbindelser, og et kraftmarked som setter balanse mellom tilbud og etterspørsel, kan vi få et Europa som samarbeider tettere om å skape en utslippsfri energiforsyning, og en lønnsom løsning på klimakrisen.

Da bør ikke Rødt og SV stikker kjepper i hjulene for en omstilling som de ønsker.

Synes du dette var ille? Tror du denne logikken er bare noe rør fra en som en gang stilte spørsmål ved hvorfor vi i det hele tatt skal bry oss med å opplyse om noe så sexistisk som kjønn i passet?

Vel, jeg beklager å måtte melde at det nok er langt verre enn som så!

Jeg lar spaltist i Nettavisen, Ole Asbjørn Næss, forklare hvordan Rådgiver/Lobbyist Hansmark ikke er alene i sin forståelse av strømprisene:

Det var ille at vi hadde en stortingspresident som ikke ante hvor hun bodde. Det er enda verre at vi har en olje- og energiminister som tror at mer etterspørsel etter strøm gir enda lavere strømpriser.

Vår ferske olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) er blant annet litteraturviter av utdannelse. Det er kanskje denne sansen for diktning som gjør at hun serverer det norske folk enda en plate om elektrifisering av sokkelen. (Nettavisen)

Les også:

Høy strømpris – et resultat av politiske beslutninger

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.