Vossabakst ble kjøpt av de ansatte i 2018, da bakeriet var truet av konkurs. Nå frykter bakerne at de skyhøye strømprisene kan bety kroken på døra.

Med hardt arbeid klarte bakeriet på Voss å snu underskuddet til overskudd. Samtidig har de økt timelønningene for de ansatte med opp til 80 kroner på få år. Men strømkrisen skaper en helt ny situasjon.

– De sier at bedriftene har langsiktige avtaler og ikke trenger noen støtte. Vel, det stemmer på langt nær for alle, sier Bjørn Engen til NNN-arbeideren.

Engen er bakeriets sjef.

– Politikerne maser om forutsigbarhet. Men så fort de kan gjøre noe med det så tør de ikke ta kontroll. Vi ønsker å bygge en solid bedrift, men da kan vi ikke leve med en plutselig tripling av strømkostnadene. Jeg blir så sint at jeg koker! Tenk om vi plutselig skulle tredoblet prisene på brødet, da hadde det nok blitt ramaskrik, sier Engen.

Bakeriet kan ikke skru ned varmen på ovnene når brødet skal bakes. Ovnene må gå fra klokken 3 om natten og fram mot morgentimene, uavhengig av spotprisene.

Samtidig øker prisene på råvarer, siden mange av leverandørene må kompensere for sine høye strømpriser. Prisene på mel, olje, nøtter har økt med opp mot 20 prosent allerede før strømprisen gikk i været.

Også kundene sliter av samme grunn, så det lille bakeriet kan ikke bare sette opp prisene.

– Og hva skjer til våren, under lønnsoppgjøret? Jo, da blir dyre lønnsoppgjør, som igjen blir en stor kostnadsøkning for oss som gjerne vil betale de ansatte skikkelig. Vi forsøker å bygge en stabil og god arbeidsplasser her, uten noe mål om bli millionærer. Vi har stått på knallhardt, og så får man rulla over seg uten at politikerne gjør noe med det!

Dette kommer i tillegg til nedstengninger i forbindelse med Covid-19, som har ført til nedgang i salget. Det bygger seg derfor opp en perfekt storm, som allerede har ført til tapte arbeidsplasser.

Nå frykter bakerisjefen på Voss at de vil måtte si opp ansatte og i verste fall avvikle driften.

– Ja, jeg frykter vi på sikt kan måtte si opp ansatte. Og i verste fall at vi går konkurs om vi ikke får mer forutsigbarhet.

Baker Bjørn frykter strømprisene kan velte bakeriet

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.