Laber stemning: LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid i lønnsoppgjøret 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB

Allerede første dag av streiken er temperaturen på kokepunktet, og LO-leder Følsvik tar i bruk ord som «blank løgn» om sin motpart. Det lover dårlig for en rask løsning.

Blank løgn, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik om arbeidsgiversidens påstand om at alle ville fått reallønnsvekst. NHO mener på sin side streiken er unødvendig.

Nå hardner frontene til i lønnsoppgjøret, og mye tyder på at streiken både kan bli utvidet og vare en stund. .

Mandag gikk 25.000 LO- og YS-ansatte ut i streik etter at det søndag ble brudd i meklingen med NHO. En opptrapping er varslet fredag.

NTB-Bibiana Piene melder om saken.

LO: Snakker usant

Leder i Norsk Industri Stein Lier-Hansen sa mandag til NRK at alle ville fått reallønnsvekst med skissen som riksmekler Mats Wilhelm Ruland la fram i helgen.

Dette får LO-lederen til å rase, og ta frem sterke ord og uttrykk:

– Når Stein Lier Hansen sier til NRK at alle våre medlemmer ville fått kjøpekraftsøkning med tilbudet som lå på bordet, så er det blank løgn, sier Hessen Følsvik til NTB.

– Sannheten er at vi i løpet av meklingen aldri var i nærheten av en skisse eller et tilbud som ville gitt reallønnsvekst for alle LOs medlemmer, sier hun.

Hårfine marginer

Det har handlet om til dels små marginer i lønnsoppgjøret, men forskjellene er altså likevel store nok til at landets kastes ut i en stor streik.

Ettersom årets prisvekst er anslått å bli 4,9 prosent, måtte lønnsoppgjøret ende på 5 prosent eller mer for å gi økt kjøpekraft.

Flere medier gjenga mandag formiddag detaljene i skissen riksmekleren la fram for partene. Der foreslås det

* et sentralt tillegg til alle på 1,9 prosent

* overheng på lønnstillegget som ble gitt i fjor på 1,4 prosent

* lokalt lønnstillegg, såkalt lønnsglidning, på 1,9 prosent

Dette ville til sammen gitt en lønnsøkning på 5,2 prosent.

Men store grupper, som hotell- og restaurantarbeidere og renholdere, har liten eller ingen mulighet til lokale lønnsforhandlinger, framholdes det fra LOs side.

Uten lokale forhandlinger ville oppgjøret dermed i verste fall ende på 3,3 prosent for disse gruppene, med andre ord en solid reallønnsnedgang.

– Det holder ikke at ramma er vid, hvis ikke man er villig til å fylle den med de kronetilleggene som skal til for å sikre kjøpekraftsøkning. Mange av våre medlemmer i lavlønnsbransjer og kvinnedominerte yrker ville ikke klart å få ut store nok lokale tillegg til at det hadde gitt kjøpekraftsøkning, sier Hessen Følsvik.

LO har hele tiden ment at det meste av oppgjøret må skje sentralt, mens NHO har villet ha større rom for lokale forhandlinger fordi den økonomiske situasjonen i bedriftene er høyst ulik.

– Unødvendig streik

NHO-sjef Ole Erik Almlid er nokså oppgitt over LOs streikevarsel, og mener dette er en svært skadelig beslutning. Han omtaler hele streiken som «unødvendig»:

– Vi frykter at streiken vil gå hardt ut over både bedrifter og arbeidsplasser, sier han til NTB.

– Vi har stor forståelse for at det er krevende tider for mange arbeidstakere. Men det siste vi trengte nå, er en ødeleggende konflikt i allerede svært krevende tider med store forskjeller i bedriftenes situasjon.

– Nå må vi konsentrere oss om å få slutt på en unødvendig streik som rammer bedrifter og arbeidsplasser over hele landet. NHO er nødt til å opptre ansvarlig i en slik situasjon, slik at vi unngår ytterligere pris- og renteheving. Det går hardt ut over norske arbeidstakere og bedrifter, sier Almlid.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. Det er første gang det er en streik i et mellomoppgjør i etterkrigstiden.

LO-topp Følsvik var fikk stillingen da hennes forgjenger Hans-Christian Gabrielsen brått døde i 2021. Mange vil mene at hun her benytter anledningen til å markere seg som en «sterk leder», og en person som kan sitte i stillingen lenge.

Sist gang LO gikk til streik, var i 2000. Også den gang streiket arbeiderne for mer lønn – og i likhet med dagens streik raste mange over høye lederlønninger. Streiken var over etter en uke.

Les også: 

Befester sterke bånd: LO-lederen skal styre valgkomiteen i Ap

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.