– Skal du være med å styre landet, må du stå tidlig opp, sier Øyvind Nordsletten (77). Han har lang erfaring fra utenrikstjenesten, og har blant annet vært Norges ambassadør i Moskva. Nå plukker pensjonisten tomater på Miljøgartneriet til Kåre Wiig.

Etter ti år som ambassadør i Russland og fire år som Norges mann både i Irland og Ukraina, er Øyvind Nordsletten en av 29 pensjonister som redder årets avling på Miljøgartneriet ved Nærbø.

Kåre Wiig er Jærens ubestridte tomatkonge, og driver Norges største gartneri ved Nærbø. Han fikk store problemer som følge av korona og karantene. Han trengte tomatplukkere, og valgte å lyse ut halve stillinger for pensjonister.

«Lønnen er ikke den sværeste, men vi kan love sydenvarme, oppholdsvær, humlesus og fire timers arbeidsdag.»

Tanken var delvis at norske pensjonister er både spreke og pålitelige, og samtidig kunne dette også virke som et sosialt tiltak for pensjonister i området.

Nordsletten var en av de over 150 som søkte på jobbene, selv om lønna ikke er så mye å skryte av:

– Det sto da også klart i stillingsannonsen. Men nå kan det siste lønnsoppgjøret gi oss minst en krone ekstra, humrer tomatplukkeren. Det kan gi pensjonistene rundt 129 kroner i timen, men så er det nok ikke først og fremst pengene som får godt voksne til å søke en slik jobb.

Den tidligere ambassadøren har en viss erfaring, siden han jobbet som dreng på Jæren fra han var 13-14 år gammel.

– Jeg trivdes med arbeidet, og har alltid likt å spa og drive med jord. Nå er jeg dreng igjen. Sirkelen er sluttet. Jeg er med og produserer mat. Verdens eldste og viktigste yrke. Alt begynner med maten, slår han fast.

Han trives godt med sine ukrainske kolleger, som han kan snakke med på deres eget språk. Nordsletten har et nært forhold til Ukraina, hvor han var Norges første land.

Pensjonistene som jobber for Wiig har ingen problemer med å møte opp grytidlig på jobb.

– Pensjonistene har kommet, de er alltid lenge før tiden, kanskje en halvtime før, forklarer gartneri-eier Kåre Wiig.

Det var ikke mangel på gjøremål som fikk Nordsletten til å søke på jobben. Sammen med kona er han i tillegg i gang med å restaurere den gamle skolen på Hognestad.

Den gamle, nedslitte skolebygningen skal nå bygges om til en moderne bolig på et tun med gamle hus. Der må det også lages hage rundt.

Men først må tomatene plukkes. Maten kommer først.

Stavanger Aftenblad

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!