Det er julaften om kun få dager, gaver er under juletreet og pinnekjøtt, ribbe, torsk og alskens goder finnes rundt om i de tusen hjem.

Men i år er det også mange hjem hvor det ikke finnes god mat eller gaver. I verdens rikeste land har det nå blitt matkøer, hvor folk føler på skam og uverdighet fordi de ikke har råd til det som er en selvfølge for de med god råd, slik landets statsminister har.

Matsentralen Vestland delte sist uke ut 15 tonn mat, noe som tilsvarer 30.000 måltider.

Klassekampen har spurt noen av de som må gå den tunge veien til frivillige organisasjoner med luen i hånden og pent spørre om å kunne få en matkasse.

Monica Schelander, som er leder for organisasjonen Kil Fond Bergen Omegn hvor Klassekampen gjorde sine skriftlige undersøkelser, kan fortelle om mange rystende opplevelser.

– Noen kommer og ber oss om unnskyldning fordi de ber om hjelp. De blottlegger hele sjelen sin, sier hun.

Mange av de som kommer er uføre, og har stått utenfor arbeidslivet en stund, men over halvparten oppgir at de har lønn som sin inntekt til husholdningen.

Flere oppgir at de har søkt om sosialhjelp, men fått avslag.

«Vi fikk avslag. De sa vi måtte selge huset. De forstår ikke», skriver en.

«Jeg tør ikke søke fordi det blir brukt mot en i ev. omsorgsevne hos barnevernet», skriver en annen.

En tredje, som opplyser at de har igjen 1000 kroner eller mindre etter at alt av rekninger til hus, strøm, mat, internett, telefon, tv, bil eller kollektivbilletter er betalt, forklarer hvorfor de likevel ikke søker om sosialhjelp:

«Da får jeg trekk når pappa hjelper.»

En annen igjen skriver «Fordi jeg har vært der før, og føler meg totalt ‘naken’ og uverdig.»

Noen skriver at de får avslag hos Nav fordi de har for høy inntekt.

Milliardær krever at regjeringen må gi mer til de fattige i Norge

Alle gruer seg til jul.

Det er Norge i 2022. Verdens rikeste land. Beste nasjon å være pensjonist i.

Landet som er så rikt at det bor mange eldre minstepensjonister rundt om som sitter og fryser, og knapt har nok penger til mat.

Landet hvor uføre ikke har nok penger til å få endene til å møtes, og hvor de som er i full jobb med lav lønn, heller ikke klarer det.

Landet som aldri før har tjent mer på olje og gass, men som heller prioriterer å sende penger ut av landet fremfor å hjelpe sine egne.

Landet som Jonas Gahr Støre er statsminister i.

Menneskene som må gå den tunge veien for å spørre om å få litt mat – er de i tankene til landets statsminister når han sitter og inntar juleribba?

Tenker politikerne på Stortinget på de fattige som det blir stadig flere av i Norge, når akevitten inntas og gavene åpnes?

Noen burde skamme seg, og det kraftig, når de ønsker landets innbyggere en riktig god jul.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli

Mesteren og Margarita.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.