I intervjuer med over 1000 respondenter har YouGov på oppdrag fra Storebrand kommet frem til at veldig mange i Norge opplever tunge økonomiske tider.

Og ifølge forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand så er den verste tiden for norsk økonomi rett rundt hjørnet.

– Dette er veldig dramatiske tall. Spesielt når vi ser at det er nært 1 av 3 som har 4000 kroner eller mindre å rutte med etter faste utgifter. Det er penger som skal gå til mat, klær, sparing og andre ting. En av ti sier at de har ingenting igjen etter faste regninger. Det betyr i praksis at de ikke har penger til mat, sier hun til Nettavisen.

Forbruksforskningsinstuttet (SIFO) har i sine rapporter vist hvordan det er flere som må velge mellom å ha penger til mat eller strøm.

– Køene blir lenger og lenger. Det er flere som aldri før har trengt noen hjelp, folk som har jobb og inntekt, som er nødt til å få hjelp med å sette mat på bordet til familien. Det er bare vondt og trist, sier Tvetenstrand.

Etter faste utgifter som huslån, husleie, forsikringer eller barnehage, sitter nordmenn i snitt med 7.439 kroner å bruke på mat, klær, dagligvarer og sparing.

En halv million er fattige, tjener 250.000

Hele 2,12 millioner nordmenn eller omtrent 4 av 10 oppgir at det blir ekstra tøft å gjøre opp for årets julefeiring, sammenlignet med i fjor.

På tross av at årets julehøytid vil være den første som kan feires uten å tenke på korona siden 2019, er det likevel 17 prosent som kutter i juleutgiftene for å få pengene til å strekke lenger.

– Det viser alvoret av situasjonen at så mange demper julefeiringen. Det er noe som henger høyt for nordmenn, og det er den første julen på lenge som kan feires på vanlig måte. Det er nok mange som har gledet seg til å samle storfamilien igjen, sier forbrukerøkonomen.

– Den etablerte middelklassen som har hatt god råd i lang tid opplever nå at økte renter gjør tungt innhogg i økonomien. Da blir det kutt også hos dem som vanligvis har god råd.

– Vi ser tydelig at nordmenn gjør mange grep for å kutte ned hvor de føler det er enklest, og mest åpenbart. Men mange har kuttet langt utover de enkleste grepene, sier Tvetenstrand.

Forbrukerøkonomen ser heller ikke lyset i tunellen.

– Vi har ikke sett rentehevingene fullt ut på boliglånet vårt enda. Og vi må regne med at strømprisene holder seg høye gjennom vinteren. Med andre ord har vi ikke sett verste enda. Det blir nok litt verre før det blir bedre, avslutter hun.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp De helliges leir!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.