Ni organisasjoner som hjelper folk i en vanskelig situasjon, får til sammen 20 millioner kroner av regjeringen før jul. Det er rene smuler fra en styrtrik stat.

Matsentralen, som regjeringen i utgangspunktet sa de ville redusere støtten til med 600.000 kroner, får nå hele fem millioner ekstra, skriver TV2.

I en situasjon hvor en av fire nordmann er bekymret før julefeiringen, forsøker regjeringen å lette på presset med 20 millioner ekstra i støtte.

Regjeringen ville ikke møte slitere i NRK Debatten. De vil heller ikke gjøre noen tiltak for å endre de tiltakene som er i ferd med å føre mange nordmenn mot fattigdom.

Fredrik tok til tårene på NRK Debatten, men hjelper det?

De donerer 20 millioner kroner i avlat. Dette er, for å si det mildt, småpenger. Det er et plaster på ett av tusen sår. Sammenlignet med de utallige milliardene staten har konfiskert fra befolkningen på grunn av de skyhøye strømprisene, er under fire kroner per innbygger bevilget til gode tiltak en ren vits.

– Vi er bekymret for hvordan de økte prisene påvirker hverdagen til de som allerede har minst. Vi må gjøre mer for å hjelpe folk i en krevende tid, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

Det antas at staten vil tjene opp mot 5000 milliarder kroner på eksport av olje og gass innen utløpet av 2024. Dette er 250.000 ganger så mye som regjeringen nå deler ut til sultende nordmenn, trolig i et forsøk på å oppnå støtte fra mer enn litt over tyve prosent av befolkningen.

– Vi lever i en dyrtid. Dobbelt så mange sliter økonomisk nå som for bare ett år siden. Strømprisene og matprisene gjør at de fleste har måttet stramme inn for å få råd. Stadig flere oppgir også at de står over måltider eller oppsøker matstasjoner, sier Persen.

Å ta ansvar for at vi faktisk lever i en dyrtid er dog vanskelig for Støre og hans allierte. J’accuse!

Slik fordeles de 20 millionene:

  • 5 mill. til Matsentralene
  • 4 mill. til Den norske kirke
  • 2 mill. til Frelsesarmeen
  • 2 mill. til Blåkors
  • 2 mill. til Røde Kors
  • 2 mill. til Kirkens bymisjon
  • 1,75 mill. til Samarbeidsrådet for tro- og livssynssamfunn
  • 0,75 mill. til Muslimsk Dialognettverk
  • 0,5 mill. til Norges Kristne Råd

Frelsesarmeen er altså inne i varmen, etter at de ble nektet å holde appell da julegrana skulle lyses opp i Tromsø nylig. For ordens skyld slenger regjeringen 750.000 kroner til Muslimsk Dialognettverk.

– Det finnes frivillige organisasjoner som arrangerer alternative julefeiringer og sosiale aktiviteter, men også julehjelp i form av matkasser og gaver til sårbare grupper. Med disse pengene kan organisasjonene nå ut til flere som ønsker hjelp, sier Persen.

Man vil anta at de fleste nordmenn foretrekker å feire jul hjemme, med sin familie. At noen veldedige organisasjoner deler ut mat til fattige nordmenn er selvsagt noe man skal hylle. Men årsaken til at det er nødvendig er den politikken som føres, og som vedtas på Stortinget.

Matsentralen og Frelsesarmeen fremstår som helter. Men deres heltemodige innsats er gjort nødvendig av ubrukelige politikere.

– Vi vet at det er mange som gruer seg til julemåneden, og synes det er vanskelig. Tros- og livssynssamfunn gjør også en viktig jobb med å inkludere folk rundt julehøytiden. Disse vil kunne bruke pengene til arrangementer, utdeling av matposer og julegaver til barn, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe.

Vi har en barne- og familieminister, selv om hverken barn eller familier virker å være særlig prioritert av regjeringen og deres allierte i mediene.

Vi har tusenvis av nordmenn som risikerer å sulte og fryse seg gjennom vinteren. Dette er velferdsstaten i et nøtteskall. Winter is coming.

Matsentralen kan ikke annet enn å uttrykke sin takknemlighet.

– Det er veldig gledelig, sier daglig leder Per Christian Rålm i Matsentralen til TV 2.

– Det er en betydelig anerkjennelse av både det samarbeidet Matsentralen representerer mellom matbransjen og frivilligheten i Norge, og betydningen av å gi mathjelp i en situasjon hvor veldig mange som har det vanskelig fra før får det verre, og veldig mange flere får det vanskelig.

Vi får håpe at Matsentralen forstår at pengene de blir tildelt ikke er en gave fra staten. Staten har ingen andre penger enn de som konfiskeres fra husholdninger og bedrifter.

De fleste av oss syns nok at det er veldig bra at Matsentralen får noen få dråper av ransutbyttet.

Men uten statens uendelige evne til feil valg, så hadde vi aldri havnet i en slik krise. Og de bevilger ikke sine egne penger. Tross alt: Bare i bistand donerer staten 2150 ganger så mye penger i år, i forhold til de småpengene som skal holde liv i fattige nordmenn.

Bistanden koster altså en normal familie som min, som består av to voksne og to barn, over 32.000 kroner hvert år. Det kunne gitt mye mat til en fattig norsk kvinne eller mann.

43 milliarder til afrikanske diktatorer og palestinske terrorister, etter at figurer som Jan Egeland har fått sine millioner.

Så slenger man noen smuler, i form av 20 millioner til nordmenn som sliter. Det er en ren skam. Vi ser nå hva det betyr når Støre hevder at «vi skal leve av å redde klimaet».

Les også:

Støre om nordmenns økonomi: Dette er alvor

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.